ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції довкола закону про компенсацію за пошкоджене та знищене росіянами майно

Мережею гуляє відео із заголовком «Грошової компенсації за пошкоджене та знищене майно не буде». Насправді компенсації українці таки отримають, щоправда є нюанси. Автор відео посилається на Закон (тоді ще законопроєкт) “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації”, підписаний президентом кілька днів тому. Отож, розбираємо твердження цього маніпулятора потезово
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

1) Українці не отримають грошової компенсації за пошкоджене та знищене житло.

Заголовок, ясна річ, привертає увагу і породжує шквал невдоволення, мовляв, як це так? Однак і він, і сама ця теза звучать дещо провокативно та оманливо, якщо ви не знаєте, що ключовим у реченні є слово «грошової». Бо компенсація буде, але грошей вам на руки чи на рахунок, щоб їх витрачали як захочеться, таки не дадуть. Це щось дуже схоже на «ковідні» сертифікати на 1000 гривень, коли кошти можна було витратити за певних умов, а не на все, на що вам заманеться. 

Тобто, компенсації українці таки отримають. Щоправда, таки лише за знищене майно. Про пошкоджене пояснимо нижче.

2) Якщо в перших редакціях передбачалася грошова компенсація громадянам України, то на даний момент вони поступово втрачають можливість самостійно розпорядитися коштами, які б їм виплатили у вигляді компенсації це за житло.

І у першому варіанті законопроєкту, зареєстрованого 24 березня 2022 року, і в законі, підписаному Президентом, мова не лише про грошову компенсацію, а про кілька способів компенсувати пошкоджену та/або зруйновану житлову нерухомість. І там, і там пропонували або переказ коштів «на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання цих коштів», або фінансування будівництва нового житла (у першій редакції ще окремо хотіли фінансувати будівельні роботи з відновлення багатоквартирних будинків, мова йшла про сходові майданчики, ліфти, – спільне майно. У фінальному варіанті компенсацію за пошкоджене майно надаватимуть у вигляді будівельних робіт та будматеріалів).

В обох варіантах були і є свої нюанси. 

Скажімо, в першій редакції законопроєкту йшлося про те, що грошову компенсацію можуть дати, щоб ви могли відремонтувати пошкоджену квартиру чи за знищений приватний, садовий або дачний будинок. За знищений будинок будь-якого типу чи квартиру могли профінансувати будівництво аналогічного житла за площею та типом. 

3) Натомість пропонується використати електронний сертифікат, наприклад, на квартиру. А в кого було знищено будинок, тим запропонують створити рахунок, на якому будуть знаходитися кошти для будівництва.

Про те, що кошти пропонували перерахувати на поточний рахунок ще в першій редакції, ми вже вище згадали. 

У законі, підписаному президентом, є два методи компенсації:

  • грошова компенсація на поточний рахунок «зі спеціальним режимом використання цих коштів», щоб фінансувати будівництво житла;
  • житловий сертифікат, щоб купити вже готове житло або щоб профінансувати його будівництво.

Якщо внаслідок війни ваш «будинок садибного типу, садовий або дачний будинок, об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки)» знищили, ви можете самі обрати, який вид компенсації хочете – на рахунок чи сертифікатом.

А от якщо ви втратили квартиру, то компенсацію зможете отримати лише у вигляді сертифіката, яким покриють будівництво чи придбання нової.

4) При цьому розпоряджатися цими коштами, знаходити підрядника для будівництва чи ремонту будинка будуть органи місцевого самоврядування.

Нам не вдалося знайти, де саме автор відео знайшов такий момент. У законі вказано, що «замовником будівництва, пов’язаного з відновленням пошкоджених об’єктів нерухомого майна, які не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, може бути виконавчий орган сільської, селищної, міської ради». Може, а не буде. І це у випадках, коли мова не йде про будівництво з нуля. Нагадаємо, вище ми писали, що компенсацію можуть отримати за ЗРУЙНОВАНЕ житло, а пошкоджене будуть допомагати відбудувати – або роботами, або будматеріалами small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01