ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Безкоштовний інтернет від Starlink? Не дайте себе обманути!

В телеграмі поширюється фейк про нібито безплатний інтернет і зв'язок від мережі "Starlink" через відключення світла в Україні. Шахраї використовують цю обіцянку, аби користувачі підписувались на різні канали-сміттярки.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Увага! Пастка на дурня.
У телеграмі масово поширюють фейкову інформацію, буцімто “у зв’язку з постійними відключеннями світла прийнято рішення надати кожному українцю безплатний зв’язок та інтернет коштом мережі “Starlink”.

Щоб отримати послугу, пропонують попросту натиснути кнопку “Підключити” та/або “Підтвердити”. Встигнути, мовляв, потрібно до кінця доби — 00:00.

Авжеж, це цілковита брехня.

 



Не має значення, яку кнопку ви оберете, в кожному разі вас запросять підписатися на анонімний телеграм канал “Новини України”.

Щойно ви це зробите, з вами зв’яжеться бот, який запропонує підтвердити, що вам уже виповнилося 18 років, що ви не робот, що ви українець і навіть запитають, хто президент України (три варіянти відповідей: Зеленський, Порошенко, Ляшко).

На кожному кроці перед вами відкриватимуться все нові й нові телеграм канали з новими запитаннями. І чим довше ви тицятимете на кнопки, тим на більшу кількість каналів-сміттярок підпишетеся.

Наприклад, під час перевірки ми виявили такі канали-сміттярки: “Інформаційний фронт”, “Києве мій/Новини”, “Черкаси мої”, “Україна сьогодні/Новини”, “У центрі подій/Новини” та інші.

Попри різні дещо назви — це єдина мережа пов’язаних між собою телеграм-каналів. Це можна помітити навіть за контактними даними для зв’язку з адміністраторами та “відділом реклами”.

На якомусь етапі нам запропонували обрати свій регіон — так ми з’ясували, що ця мережа має локальні канали майже у всіх областях України.

А тепер увага — запитання! Де обіцяний “Starlink”? Напевно на цьому етапі ви вже й забули про нього, натомість у вашому телеграмі з'явилося з десяток нових підписок на канали-сміттярки.

Отак, паразитуючи на людських проблемах через тривалі й постійні відключення світла (йбна рсня), недоброчесні адміністратори розкручують свої канали.

Основна мета шахрайської схеми — це збільшити кількість підписників на низці каналів. Чим більша авдиторія, тим, як ви розумієте, дорожча реклама.

Важлива ознака, яка змушує поставити під сумнів усе, що вам пропонують — це терміновість (“встигнути потрібно до кінця доби!”). Це роблять для того, щоб люди не мали часу на роздуми і аналіз, а просто бездумно тицьнули на кнопку.

Не дозволяйте фейкоробам наживатися на вас. Не довіряйте “цяцянкам” невідомих людей та анонімних телеграм-каналів. Пам’ятайте банальну, але вічну істину — безкоштовний сир лише в мишоловці small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01