ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Черговий шахрайський збір для ЗСУ

Ми запізнилися зі своїм викриттям, шахраї розбили банку і привласнили кошти. Але цей випадок наочно показує, на що варто звертати увагу, щоб вас не пошили в дурні.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ


Шахрайство еволюціонує, аферисти підлаштовуються під нові реалії, використовуючи різні схеми для замітання слідів. Інколи вкрай важко виявити надійні ознаки обману. В цьому дописі ми наочно покажемо на що саме варто звертати увагу в оголошеннях про збір коштів та як діяти, щоб ваші гроші принесли якнайбільшу користь.

Читачі попросили перевірити сторінку, через яку нібито збирають кошти на допомогу ЗСУ. Виникли підозри, що збір проводять шахраї, і що зібрані кошти навряд чи підуть на допомогу військовим.

Ми проаналізували сторінку і з’ясували, що збір цей шахрайський. Хоча немає однозначного доказу, який би це засвідчив, але сукупність ознак ніби кричить: «Не переказуй сюди свої гроші!»

 



Перелічуємо їх нижче:

1. Назва

Сумнівно, що «𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓓𝓮𝓿𝓲𝓵» є доречною назвою для сторінки зі збором коштів. Цілком імовірно, що раніше сторінка використовувалася з іншою метою (створена у 2019 році). А віднедавна власник почистив історію, змінив призначення сторінки, але не приділив увагу дивній, як для волонтерки, назві.

2. Текст

Ми знайшли дослівну, але на місяць давнішу — від 10 грудня — публікацію користувача Олега Макаровця зі збором коштів. З боку «𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓓𝓮𝓿𝓲𝓵» навіть полінувалися написати власний текст, просто скопіювали чужий. Внесли в нього лише кілька змін: ціль збору не 100 тисяч, а 300 тисяч, і не на одне авто, а на три.

3. Світлини дописів

Фотографії, якими ілюструють шахрайський збір, взяли зі сторінки 127 окремої бригади Сил територіальної оборони. Це вагомий дзвіночок для сумнівів. Знаєте, як би можна було збільшити довіру до збору? Тегнути в дописі сторінку бригади. Але ж вони тоді, звісно, побачать це й викриють шахраїв. Доброчесні волонтери цього не боялися б.

4. Основна світлина облікового запису

Ми знайшли обліковий запис в instagram, з якого взяли фото. Він належить якійсь білорусці, яка мандрує світом і веде, судячи з дописів, розкішне життя. Зазвичай чужі зображення використовують, аби надати подоби справжности сторінці, ускладнити її перевірку й водночас не викривати дійсного власника.

5. Мережа фейкових підписників

Людина, яка створила шахрайську сторінку, використовує для збору коштів також instagram і tiktok. І та, й інша обліковка створені нещодавно. В instagram понад 2100 підписників. І це при тому, що опубліковано лише два пости.

Самі підписники мають дивні імена й аватарки. Є вагома підозра, що це накручені боти. Вони об’єднані між собою в змовницьку мережу: підписуються одне на одного задля ілюзії великої кількости підписників на кожній зі сторінок.

Відео в обліковці tiktok зроблені за одним шаблоном і завантажені за короткий проміжок часу. Аналогічно з інстаграмом також дивна ситуація з підписниками — 0 “слідкувань” і понад 2200 “слідкувачів”. Сама сторінка існує близько тижня. Теоретично новостворені сторінки мали б принести менше грошей, але шахраї пішли на цей крок, аби їх не викрили та щоб зібрати хоча б якісь гроші.

 6. Анонім

Хто саме веде цей збір коштів, з’ясувати не вдалося. Відомо лише, що картка monobank належить “Оксані К.” Можливо, використовується картка людини, яка навіть про це не здогадується. Наприклад, вони можуть за певну винагороду оформити сторонню людину в банку і потім використовувати її картку\мобільний для підтвердження операцій.

 7. Банку розбито

Поки ми писали цей текст, власник сторінки «𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓓𝓮𝓿𝓲𝓵» видалив дві єдині свої публікації. Не досягнувши цілі у 300 тисяч, він розбив банку на чималій сумі — 40822 гривні. Водночас instagram сторінка і Tiktok залишаються без змін — там досі можна прочитати текст про збір коштів.

 Найімовірніше, мета збору — накопичити бодай якусь суму й швиденько замести за собою сліди. Уже завтра в фейсбуці може з'явитися нова сторінка і хтось за тиждень вкраде ще одну тисячу доларів. Наразі єдине, чим ми можемо цьому завадити, — це попередити вас і пояснити. Переказуйте гроші лише тим, в кому ви впевнені та кому довіряєте на 100%. Найкраще — знайомим або в перевірені благодійні фонди  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01