ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чому наскельні малюнки не доводять співіснування людей і динозаврів

Деякі медіа поширюють сенсаційну інформацію, нібито наскельні малюнки наших предків свідчать про співіснування людей і динозаврів у доісторичні часи . Науковці перевірили деякі з цих малюнків і виявили, що вони або пізнішого походження, або викривлені, або ж неправильно інтерпретовані, але точно не означають те, що люди жили в один час з динозаврами.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У соцмережах і медіа повідомляють про сенсаційне відкриття: люди жили на Землі в один час із динозаврами. Мовляв, на це вказують наскельні малюнки, виявлені в різних куточках планети.

«Від Австралії до Перу стародавні малюнки на стінах печер показують людей поряд з величезними тваринами, які дуже схожі на динозаврів», — пишуть конспірологи.

Але це неправда. Науковці дослідили петрогліфи (висічені зображення на кам'яній основі — ПТБН) у національному парку «Природні мости» в штаті Юта, США, і виявили, що присутність людини в цьому районі датується лише періодом 7000 р.д.н.е. - 1270 р.н.е., коли народ анасазі емігрував через зміни клімату.


 

Як пояснює палеонтолог Вадим Яненко, петрогліф «Міст Качіна», який фігурує з 2011 року в теоріях молодої Землі, насправді є парейдолією, створеною злиттям двох петрогліфів і природних маніпуляцій.

Також під час вивчення оригінальних відступів науковці помітили, що зображення було відредаговане, виділяючи ті частини, які є зручними для теорії змови.

Інші зображення належать скельним укриттям, які піддаються впливу різних температурних чинників. Спіральна та трикутна форма є результатом злиття різьблення та плям скам’янілого бруду.

Ще одне зображення з Ямона, Уткубамба, Перу, датоване приблизно 8000 р.т., показує ділянки, відретушовані більш темними тонами. Хоча на ньому зображено сцену полювання, анатомія тварини не вказує на динозавра, швидше за все, на верблюда  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01