ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про колективні повістки у Рівному

Телеграм канали поширюють фейки про нібито виписування колективних повісток жителям однієї з вулиць Рівного. Зокрема, фейкороби як доказ додають фото сфальсифікованого оголошення від Рівненського обласного військового комісаріату, який насправді перетворили у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки ще кілька років тому.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ще з 2020 року військові комісаріати розформовані, а натомість створені територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. І ні, вони не виписують колективні повістки.

Ворожі та проворожі телеграм-канали поширили фейкову інформацію про те, що в Рівному нібито почали виписувати колективні повістки. Як приклад наводять фото оголошення, яке, мовляв, помітили в багатоповерховому будинку на вулиці Академіка Грушевського, 38, “де мешкають потенційні призовники”.

«Усім чоловікам, мешканцям будинку Академіка Грушевського, 38, терміново з’явитися до військкомату для постановки на військовий облік до 24 січня 2024 року. В іншому випадку будуть застосовані заходи для врегулювання ситуації. З повагою, Рівненський обласний військовий комісаріат», — йдеться у сфальсифікованому оголошенні.


У Рівненському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки цю інформацію спростували, повідомивши, що це черговий російський фейк.

«Ще з 2020 року військові комісаріати були розформовані, а натомість створені ТЦК та СП. Тому, чи могли ми опублікувати таке оголошення, зробіть висновок самі», — у коментарі журналістам Ґвара медіа пояснили в Рівненському обласному ТЦК СП.

Рівненський обласний військовий комісаріат, який згадують фейкороби, дійсно знаходився за адресою, вказаною в «оголошенні». Проте ще у 2019 році його реорганізували у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Однак пропагандисти не перевірили ці юридичні тонкощі й таким чином самі себе викрили small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01