ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про те, що 15-17-річних хлопців не випускають за кордон

Наші читачі звернули увагу на анонімний допис в спільноті «Підслухано Южне», де піднімали тему про заборону виїзду за кордон неповнолітнім хлопцям віком 15-17 років. Це фейк, який почали поширювати ще в лютому з подачі російських пропагандистів
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

«Комусь щось відомо про те, що не випускають за кордон хлопчиків 15, 16 і 17 років? Розвертають і на всі питання відповідають звертатися у військкомат, при тому, що  в цьому віці не військовозобов’язані. Влада розраховує на продовження війни і готує гарматне м'ясо.Свавілля!», – це наш переклад, оригінал російською. 

Згодом пост за невідомих причин видалили. Ми запитали в адміністраторів, хто і навіщо пропустив таку інформацію. Нам пояснили, що група не модерується — хто що хоче, те і публікує. Стосовно теми про заборону виїзду хлопчикам за кордон сказали, що у них немає підстав для недовіри. 

І дарма, анонімні повідомлення — це не ті джерела, яким варто довіряти. Якби людина дійсно зіштовхнулася з такою проблемою, вона б навпаки була зацікавлена якнайширше оприлюднити інформацію про це свавілля, оскільки розголос сприяє вирішенню проблеми. А так це радше схоже на зловмисний вкид. 

Зрештою нам вдалося встановити автора того анонімного допису. Замість пояснень ця людина почала випитувати, як нам вдалося вийти на неї. А потім взагалі видалила свої повідомлення. До речі, її сторінка закрита. 

Зрештою, допис не містив жодної конкретики (де це трапилося, за яких обставин), зате закінчувався емоційно і спонукав до дії. А це ознака маніпуляції. 

На початку лютого наратив про те, що неповнолітніх не випускають за кордон вже  поширювали у соцмережах. Наприклад, нам вдалося знайти допис прихильниці русского міра з растова на дану, яка заявляла, що «чоловіки закінчилися, на черзі підлітки: з України вирішили не випускати неповнолітніх». Слова про вік, і про «пушечноє мясо» – один в один із анонімним дописом. Тож можемо впевнено сказати, що ноги в цих чуток ростуть із росії, яка як ніхто інший зацікавлена дестабілізувати ситуацію в Україні. 

Тож укотре нагадуємо, що українці, віком від 16-ти років мають право вільно виїжджати за кордон самостійно — читайте статтю 313 цивільного кодексу «Про право на свободу пересування». А якщо підлітку немає 16-ти, то за кордон він має право виїхати «лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом». У законі немає обмежень чи уточнень щодо статі. 

Під мобілізацію підпадають чоловіки, віком 18-60 років. А ті «повістки», які отримують підлітки у 16-17, – це повідомлення задля «приписки громадян України чоловічої статі до призовних дільниць». Це відбувається щороку протягом січня-березня, такі приписки отримують ті, кому того року виповнюється 17. Тобто, якщо вам має виповнитися 17 у листопаді цього року, то повідомлення ви отримаєте у перші три місяці року – коли вам ще 16. А якщо у лютому, то вам вже буде 17. 

Це не єдийний фейк на цю тему, який російські пропагандисти створили, а українці без критичного мислення поширили. Паралельно з цим в мережі активно ділилися фейковим документом Державної прикордонної служби України про нібито обмеження виїзду за кордон юнакам від 15 до 18 років.

У самому тексті було багато граматичних помилок, зокрема – русизми.У Службі офіційно спростували цю інформацію: «При оформленні осіб на виїзд за кордон прикордонники керуються Постановою Кабміну №57. Обмеження щодо виїзду під час дії правового режиму воєнного стану стосуються чоловіків віком 18-60 років! Але і для цієї категорії є винятки. Довіряйте лише офіційним джерелам інформації!» small logo 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01