ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про зірку на честь Залужного: як активісти ввели в оману українців сувенірним сертифікатом

Розповідаємо про те, як буцімто на честь Залужного назвали справжню зірку. Насправді ж документи, які нібито це підтверджують, — є звичайнісіньким сувеніром, а єдина міжнародна організація, яка може давати зіркам ім'я, нічого подібного не робила.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Гадаємо, ні для кого не стане секретом, що фейки та маніпуляції будуть з нами і в новому році. Зберігаймо критичне мислення, читаймо першоджерела, тримаймо розум холодним. Безпечного та тихого року всім нам.

Ні, на честь Залужного НЕ назвали справжню зірку. Документи, які нібито це підтверджують — це звичайнісінький сувенір.



 Що сталося?

Активісти громадської ініціятиви «Українська Солідарність» заявили, що назвали зірку на шану головнокомандувача Збройних сил України. «Небесне тіло 7-го класу КІС 10978737 під назвою «Залужний Валерій Федорович» знаходиться за координатами: 19 33 20.692 + 48 24 20.72», — йдеться в їхньому дописі.

 З’ясовуємо деталі

Є багато сайтів на яких торгують «іменами» зірок. Послуга коштує від кількох десятків до сотень доларів. На деяких сайтах чесно заявляють, що присвоєння «імені» має суто символічний характер, а на інших намагаються ввести в оману, говорячи про нібито офіційність. Після сплати коштів покупцеві на пошту відправляють симпатичний сертифікат, який власник може з гордістю повісити на стіну.

 Насправді існує лише одна організація, яка присвоює офіційні назви небесним тілам: Міжнародний астрономічний союз (МАС). Він не продає назви зіркам і до згаданих вище сайтів не має жодного стосунку.

Ймовірно, сертифікат Залужному активісти купили на сайті українського проєкту «Зірка у подарунок». Їхні сертифікати саме такого дизайну, як на ілюстрації. Ціни на сайті варіюються від 995 до 4995 гривень.

На цих папірцях стверджується, що «імена» присвоюються «в рамках Всесвітнього проєкту PALE BLUE DOT, що проводиться міжнародною організацією White Dwarf Research Corporation з метою підтримки астрономічних досліджень».

Такий проєкт дійсно існує. Назва «PALE BLUE DOT» використовувалася з 2008 по 2014 рік. Сьогодні цей проєкт відомий як «Nonprofit Adopt a Star». Усі зібрані кошти в рамках програми перераховуються на підтримку астрономічних досліджень. Докладніше про це можна прочитати на сайті.

Також на ньому ви можете купити неофіційну назву для зорі. Однак пам’ятайте, що папірець, який вам надішлють на підтвердження цього — це звичайнісінький сувенір, не більше. В усіх офіційних джерелах зорю, яку ви, скажімо, назвали на шану своєї коханої, називатимуть геть інакше.

До прикладу, в каталозі "Kepler Input Catalog" «зірка Залужного» відома як КІС 10978737, а у Tycho-2 Catalogue - 3560-886-1.


 Докладно

Нам стало цікаво, чи існує якийсь зв’язок між «Nonprofit Adopt a Star» і «Зірка у подарунок». Ми з’ясували, що український проєкт займається таким собі посередництвом. Вони продають людям можливість назвати зірку, а потім самі ж купують цю зірку на сайті. Таким переспрямуванням коштів можна виправдати згадку проєкту «Nonprofit Adopt a Star» на сертифікатах «Зірка у подарунок».

Дійсно, зоря КІС 10978737 під назвою «Залужний Валерій Федорович» є в базі даних «Nonprofit Adopt a Star».

Водночас ми також перевірили кілька десятків інших зірок у базах даних обох компаній. Дуже багато варіянтів проданих «імен» українською компанією відсутні в «Nonprofit Adopt a Star».

 Засновник проєкту «Nonprofit Adopt a Star» Travis Metcalfe нам повідомив, що у 2023 році від оператора українського сайту йому надійшло лише 40 доларів. Цілком імовірно, що основна частина коштів від продажу сертифікатів «Зірка у подарунок» не спрямовується на підтримку астрономічних досліджень. А продані назви не фіксуються в базах даних «Nonprofit Adopt a Star».

До 2014 року Nonprofit Adopt a Star продавали імена тільки тим зіркам, що потрапили в поле зору телескопу Кеплер, який працював з 2009 по 2013 рік. Після 2014 року вони розширили свою мапу зірок. Але український сайт досі використовує стару.

 Хто такі?

Уже під час написання цього матеріялу, Сова дорогою на роботу зустріла на Майдані групу людей, які щось скандують. Як нам вдалося з’ясувати, це зокрема активісти з громадської ініціятиви «Українська Солідарність». Вони оголосили, що «консолідованим рішенням багатьох козацьких організацій головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного обрано новим гетьманом України».

 Висновок

Окрім Міжнародного астрономічного союзу ніхто інший назви зіркам давати не може. Купівля «імен» на різноманітних сайтах має лише символічний характер, ці «імена», окрім власних баз даних продавців, ніде не будуть використовуватися. З таким самим успіхом можна власноруч створити сертифікат і придумати «імена» якимось космічним тілам.

Проте, купуючи «назву» зірці в проєкті «Nonprofit Adopt a Star», ви дійсно спрямовуєте кошти на підтримку астрономічних досліджень. А щодо українського проєкту «Зірка у подарунок» – сумнівно, що ці кошти будуть використані за призначенням місії.

 Підготував Дмитро Філіпчук.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01