ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк, щоб розмити правду про злочини РФ

ФЕЙКИ
ФЕЙКИ
 
 
Цей фейк створили, щоб розмити правду про злочини росії. Насправді люди, що на фото — з Миколаєва. Вони також українці, що також загинули від окупантської армії, але від обстрілів, ще на початку березня.
 
Мабуть багато з вас бачили страхітливі фото вбитої росіянами української сім’ї. Фото справжнє, а от підпис до нього — фейковий: «у місті Ірпінь були знайдені вбиті діти до 10 років з ознаками зґвалтування та катування».
 
✔️Правда в тому, що це фото — з Миколаєва. Люди, що на ньому, також українці, вони також загинули від російської армії, але від обстрілів, ще на початку березня. На це вперше звернуло увагу видання texty.org.ua.
 
Це фото є в статті журналістки російської «Новой газети» від 12 березня. У підписі до нього йдеться: «Трирічна Аріна Бутим лежить на тілі своєї сімнадцятирічної сестри Вероніки Бірюкової. У холодильних кімнатах Миколаївської обласної судмедекспертизи тіла лежать у кілька шарів. Для зберігання тіл також звільнено два сараї, частина тіл лежить на вулиці».
Очевидно, що цей фейк запустили російські пропагандисти, щоб розмити історію про вбивства, зґвалтування, мародерство та інші злочини своєї армії в Бучі, Ірпені, Гостомелі.
 
❓Що на це вказує
✔️4 квітня мер Ірпеня Олександр Маркушин перепостив у свій телеграм-канал повідомлення з телеграм-каналу "Ірпінь типовий" про те, що в Ірпені нібито знайшли закатованих дітей віком до десяти років.
 
✔️Ймовірно, вести телеграм йому допомагають помічники, які не перевірили інформацію. Допис миттєво розлетівся місцевими телеграм-каналами. За 15 хвилин його видалили. В одному з каналів навіть спростували.
 
✔️Проте не минуло й 15 хвилин, як білоруський телеграм-канал "NEXTA" з двома мільйонами підписників підхопив це спростування, але при цьому зазначив, що фейк поширили «українські ЗМІ».
 
❗️Це брехня. Українські медіа не публікували цю новину — вона не вийшла за межі місцевих телеграм-каналів і була одразу видалена або спростована.
Такі вкиди про вчинені звірства російським пропагандистам потрібні для того, щоб потім наводити їх у приклад і казати, мовляв, ось, подивіться: українці брешуть!
 
👉Схожий прийом нещодавно використали, коли завищили кількість жертв Голодомору — до 10,5 мільйонів українців.
За словами дослідника голодомору Марка Мельника, це зробили для того, «щоб поставити під сумнів саме явище Голодомору серед української і міжнародної наукової спільноти, оскільки «експертизи», наведені в книзі, може спростувати не лише науковець, а й просто уважний читач».
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01