ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: у ТЦК вдові військового відмовили у виплаті грошової допомоги

Сьогодні розвінчуємо черговий російський фейк. Соцмережами "гуляє" відео, на якому видно нібито відповідь від Житомирського ТЦК на запит вдови військового отримати грошову допомогу. У фейковому документі зазначено, що наразі виплата сім'ям загиблих військовослужбовців неможлива через недостатнє фінансування.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Автори фейків та російських ІПСО — дуже ліниві. Сьогодні ми вам це продемонструємо на одному прикладі.

Мережею шириться відео, на якому видно нібито відповідь на запит від Житомирського обласного ТЦК та СП для жінки, в якої загинув чоловік.
 
Закадровий голос промовляє:
«Отримала чергову відписку з військкомату. Я поховала чоловіка три місяці тому, але виплат немає у зв’язку із недостатнім фінансуванням. Я вже просто не розумію, що мені з цим робити».
Неозброєним оком за "документом" можна одразу зрозуміти, що перед нами черговий російський фейк, адже він сповнений безглуздими помилками.
Для прикладу:
▪️ Слово «территоріальний» пишеться з однією «р» — територіальний. А от в російській мові з двома;

▪️ Електронна пошта вказана з помилкою: [email protected]. Справжня пошта має ось який вигляд — [email protected];

▪️ Слово «Наразі» не виділяється комою;

▪️ Вказаний мобільний номер +380989001717 належить житомирському салону краси «Венеція». Фейкоробам навіть ліньки було номер вигадати;

▪️ Прізвище Мартищенко написане з російською літерою «ы». Мабуть, втомилися під кінець так, що й не помітили.
І це лиш кілька помилок, які ми помітили. Їх там удосталь, напишіть в коментарі, які ви ще знайшли.
Це фейкове відео вже прокоментували в Житомирському обласному ТЦК та СП:
«Така особа не зверталася до Житомирського ТЦК та СП за оформленням виплат. Документ на відео не відповідає стандартам діловодства ЗСУ», — повідомив заступник начальника сектору соціальних виплат Житомирського ТЦК та СП Олександр Негерей.
Він додав, що ТЦК не займаються призначенням одноразової грошової допомоги та її розмірами. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не розпоряджаються бюджетними коштами.
Ми підозрюємо, що фейкове відео створили не стільки для української авдиторії, скільки для російської. Такими матеріалами росіянам намагаються показати, як в Україні все погано і несправедливо. Та й навряд вони будуть вчитуватися в українськомовний «документ».

На жаль, як це часто і буває, відео потрапило в український сегмент інтернету, де його охоче підхопили довірливі користувачі small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01