ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: Україна закриває університети, бо чоловіки студентського віку мертві

Спростовуємо фейк про закриття українських університетів внаслідок масової смерті студентів, які пішли на війну (це цілковита брехня). Також наводимо інші приклади поширення брехливих наративів проросійськими пропагандистами, а саме американським ютуб-каналом "Redacted".
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Частину українських університетів дійсно планують закрити через брак студентів. Але не тому, що вони мертві, як стверджують пропагандисти. Просто 17 років тому була надзвичайно низька народжуваність.

Продовжуємо розповідати про рупори російської пропаганди в Сполучених штатах Америки. Це важливо, оскільки до них дослухається багато американців, від думки яких залежить урядова підтримка США України. Цей текст буде перекладено англійською мовою і викладено на англомовній версії нашого сайту.

 

 

Ні повномасштабне вторгнення росії в Україну, ні десятки тисяч убитих росіянами українців, ні знищені росіянами українські міста не вплинули на думку деяких іменитих американських так званих “журналістів”, які повторюють кремлівські наративи. Так, на ютубканалі “Redacted” вийшла програма, в якій розповідають, мовляв, “Україна закриває університети тому, що чоловіки студентського віку мертві".

 Це цілковита брехня.
  •  По-перше, закриття університетів поки що лише в планах.
  •  По-друге, причини цього хоч і частково пов’язані з війною, але вони демографічні.
  •  По-третє, мобілізувати чоловіка до 27 років (віднедавна до 25), який має статус “призовника” без його згоди не мають права (за винятком тих, хто має статус “військовозобов’язаного”. Це щодо згаданих у фейку “чоловіків студентського віку”.
Пояснення

Насправді розроблений законопроєкт “Про передумови модернізації мережі закладів вищої освіти”  не лише про зменшення кількости університетів, а ще й про покращення їхньої якости.

Необхідність скорочення університетів можна пояснити простою математикою. Ось, що про це в інтерв’ю “The Ukrainians” розповідає заступник міністра освіти й науки України Михайло Винницький:

“Цього року в Україні було приблизно 360 тисяч випускників шкіл. 15 років тому, у 2008-му, це число сягало 640 тисяч. Подальші прогнози також невтішні. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в Україні буде приблизно 300 тисяч випускників — і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій.

Щодо університетів, то, наприклад, у 2008 році, коли в Україні функціонувало приблизно 350 закладів вищої освіти, в середньому було 6700 студентів на заклад освіти. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3400 студентів. Середньої цифри контингенту студентів на заклад станом на 2023 рік ще немає, але можна зрозуміти, що вона є ще меншою.

Зважаючи на ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, але це надзвичайно болісний процес”, — каже Винницький.

Як бачите, деякі університети планують закрити через брак студентів. Але не тому, що вони мертві, як стверджують пропагандисти і їхні посіпаки. Просто 17 років тому була надзвичайно низька народжуваність, що логічно вплинуло на кількість нинішніх абітурієнтів. Ну і, звісно, не без впливу війни, адже багато українців виїхали за кордон.

 Рупор кремля в США

Канал “Redacted”, який запустив цей фейк, веде Клейтон Морріс разом зі своєю дружиною Наталі Морріс. Авдиторія каналу — 2,35 мільйона підписників. Для розуміння динаміки його зростання — п’ять місяців тому було 2,1 мільйона. Вони позиціонують себе як “альтернативне медіа”, щоправда, альтернативність ця чомусь зводиться до повторення російської пропаганди.

Створили канал ще у 2015 році, але російські наративи особливо активно просувають протягом останнього року. Наприклад, у серпні ми вже спростовували фейк про те, що "українських жінок, зокрема сурогатних матерів, утримують у бомбосховищах, і змушують перетворювати свої матки на машину для виготовлення немовлят". 

 Розповідаючи про “мертвих студентів”, Наталі Морріс виводить на екран скрин статті, де нібито про це йдеться. За ключовими словами знаходимо джерело публікації, очікувано ним виявилася “RT” — російська пропагандистська державна багатомовна телекомпанія, орієнтована на закордонну аудиторію.

Примітно, що навіть в матеріялі “RT” закриття університетів не пов’язують із тим, що українські студенти нібито загинули на війні. Натомість вони як мантру повторюють про “підтриманий США переворот у Києві”, який буцімто “спровокував голосування Криму за приєднання до Росії та повстання на Донбасі”. Цю “подію” вони називають “основою нинішнього конфлікту з Москвою”. І мовляв, саме тому мільйони українців втекли до Росії та ЄС, а тому “станом на середину 2023 року в країні залишилося лише 29 мільйонів українців”.

Ведучі подкасту “Redacted” не приховують своєї проросійської позиції та систематично обговорюють події в Україні з антиукраїнського погляду. Клейтон Морріс неодноразово поширював різноманітні теорії змови. Докладніше про нього розповідали фактчекери VoxCheck разом із Центром протидії дезінформації РНБО small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01