ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: «Українцям потрібно “швидко бігти до банку і скуповувати долари”

Мережею, особливо через певні телеграм канали, шириться фейк: «Українцям потрібно “швидко бігти до банку”, адже впав курс гривні і поки він зовсім не обвалився — потрібно скуповувати долари».
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ



Такий рекламний допис останніми днями активно поширювали у Facebook. Його автор заявляв, що в банках стоять «божевільні черги», і як доказ показував фото талончика на обмін валюти.

✅ Схоже, цю рекламу запустили пропагандисти, аби посіяти паніку серед українців і спонукати їх справді бігти до банків.

🔘 Адже, по-перше, навіщо взагалі комусь рекламувати свій допис у соціальній мережі, де джерелом інформації буквально є «мені вчора подруга сказала»?

🔘 По-друге, цей допис поширювали сторінки, які називаються «Eweses online shop" та «Ajagag online shop». У Facebook ми знайшли понад 30 сторінок (!) із такими назвами, Всі вони є одноденками: не містять жодної інформації про ці буцімто «онлайн магазини», там відсутні підписники, а кількість уподобань прямує до нуля.

Судячи з назви, ці сторінки мали б продавати чи рекламувати свої товари, натомість – вони зареєстровані у категорії «Музикант/гурт». До усього, більшість із них були створені в період з 17 вересня по 6 жовтня 2023 року.

В інформації про рекламу вказано, що нині вона “неактивна” – її замовляли двічі. Вперше – з 6 по 7 жовтня, вдруге – з 6 по 8 жовтня. Рекламодавцями є вищезазначені «інтернет-магазини».

✅ Аналіз зображення за допомогою сервісу Forensically на «шуми» свідчить про втручання у фото: ймовірно написи на чеку додали пізніше. Крім того, на талончику граматичні помилки: там зазначено, що це “обмін валюти фізичної особи”.

❗Що ж до першоджерела світлини, то за зворотним пошуком у Гугл виявилось, що вперше це фото з’явилося на телеграм-каналах, назви яких говорять самі за себе: «ДНР info», «Антифашисти Прибалтікі», «Шейх Тамір» (канал кримського сепаратиста) та на Facebook-сторінці у такого відомого економічного аналітика як «Ніколай Яновіч Азаров».

У цих дописах не радять бігти до банку, бо, зрозуміло, що вони розраховані не на українську авдиторію. Натомість подають це фото як доказ того, що в Україні скоро буде обвал гривні, бо талончик є доказом «звичайної черги на обмін валют в українському банку».

Цей «рекламний» вкид з’явився після того, як Нацбанк України оголосив, що з 3 жовтня скасовується фіксований курс, натомість переходять до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

📌 Про що мова?

Російське вторгнення суттєво вплинуло на гривню, тому НБУ, щоб стабілізувати кризу, зафіксував її курс на рівні 29,25 гривні/долар, а потім – 36,57 гривні/долар. Фіксація була тимчасовим рішенням, поступово Нацбанк йшов до того, щоб повернути ринкові умови до довоєнних і повернутися до гнучкого курсу.

У НБУ запевняють, що це не призведе до того, що курс долара «полетить у космос». Навпаки — Нацбанк як регулятор буде і надалі підтримувати гривню, але при цьому дозволяти її курсу реагувати на певні ринкові тенденції. Як це відбуватиметься та що буде з гривнею у подробицях можна почитати у статті «Економічної правди».

🦉 Ми ж зазначимо, що перехід до гнучкого курсу викликав страхи та непорозуміння у суспільстві, чим одразу вирішив скористатися ворог. Після заяви НБУ у проросійських анонімних телеграм-каналах миттєво з’явилася низка спекулятивних дописів про курс гривні. Як бачимо, поширюються схожі дописи та в інших соціальних мережах.

Оскільки ці дописи розносять джерела, які не можна вважати надійними чи достовірними, ми не радимо взагалі звертати на них увагу. Зрозуміло, що економіка нашої країни після російського вторгнення перебуває у складному становищі, але російські пропагандисти навмисно засмічують наш інфопростір такими вкидами, щоб розхитувати ситуацію і посилювати панічні настрої серед українців.

Наостанок дозволимо собі пожартувати, що якщо на другий рік повномасштабної війни, за словами пропагандистів, українці стоять у чергах по триста осіб, щоб обміняти долари, то, мабуть, не все так погано  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01