ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: в Україні військовозобов’язаним почали блокувати банківські картки

Відпишіться нарешті від тієї Трухи, яка систематично розганяє фейки і придумує відмазки, коли це помічають. Нещодавно їх знову спіймали на відвертій брехні, яка сприяє російській інформаційно-психологічній операції. Повідомили, буцімто в Україні військовозобов’язаним почали блокувати банківські картки. Посилаються при цьому на публікацію в тижневику Фокус
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

 

«Вам можуть заблокувати банківську картку за неявку до ТЦК по повістці, яку ви навіть і не отримували. На жаль, такі випадки дедалі частіше трапляються», — йдеться в фейковій публікації.

Цю «новину» вже спростували в самому «Монобанку», логотип якого використали для ілюстрації неправдивого твердження:

  • Це фейк та ІПСО
  • Адміністраторам каналів, які так використовують наш застосунок та бренд буде заблоковано можливість використовувати банки.

Пізніше «Труха Украіна» вибачилася перед банками за поширення неправдивої інформації. Але зробила це в досить дивний і некоректний спосіб — переклала відповідальність на інших:

«Друзі, новина Фокуса про те, що військовозобов’язаним можуть блокувати банківські картки за неявку в військомат — фейк».

Це в жодному разі не знімає відповідальність із тих, хто поширив дезінформацію. Перш ніж щось поширювати, потрібно перевіряти інформацію на достовірність.

Ба більше — в самій публікації Фокуса немає ні слова про те, що випадки блокування карток трапляються все частіше. Там є лише оцінка адвокатів, наскільки така практика може бути законною. Публікацію з часом оновлювали, однак у тексті не вказано, яку саме інформацію дописали.

Так, один із правників вважає, що у разі, якщо вам належним чином вручили повістку і ви не з’явилися в призначений час до ТЦК, вони ухвалюють постанову про штраф. Далі постанову направляють у виконавчу службу. Виконавець відкриває провадження і блокує рахунки людини. 

У Командуванні Сухопутних військ Збройних сил України повідомили, що інформація, оприлюднена у ЗМІ, про блокування банківських карток керівниками або представниками ТЦК не відповідає дійсності.
Військові нагадали, що такі дії можуть вчинятися судами та представниками виконавчої служби. 

Крім того, військові розцінюють інформацію про блокування банківських карток представниками ТЦК як інформаційний вкид, елемент інформаційно-психологічної спецоперації (ІПСО) в умовах воєнного стану small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01