ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: змонтоване відео або ІПСО

У соцмережах і на деяких сайтах поширюють відео, на якому російські військові розвантажують боєприпаси — з кузова вантажівки кидають їх просто на кучу. Зрештою один із них детонує і вибухає. Насправді це фейк, відео змонтоване.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Розуміємо бажання багатьох українців посміятися з російських окупантів. Але краще не вигадувати для цього фейкові приводи, а шукати реальні. Тим паче, що їх вистачає.
 
У соцмережах і на деяких сайтах поширюють відео, на якому російські військові розвантажують боєприпаси — з кузова вантажівки кидають їх просто на кучу. Зрештою один із них детонує і вибухає.
 
«Друга армія світу» не припиняє дивувати. І знов премія «Дарвіна» і черговий «Оскар» за найкоротший відеошедевр у їхній скарбничці», — пишуть журналісти, які це поширили.
 
Насправді це фейк, відео змонтоване.
 
По-перше, відеозйомка проводиться з такої відстані, що в разі справжнього вибуху дуже сумнівно, що оператор і камера вціліли б. По-друге, схоже на те, що це порожні болванки.
 
І найголовніше — цьому відео щонайменше десять років. На ньому ми бачимо розвантаження боєприпасів на російському полігоні Ашулук. Якщо переглянути оригінальний ролик, ніякого вибуху ми не побачимо.
 
З огляду на те, що відео поширило інформаційне агентство Міноборони України, можна припустити, що це частина ІПСО — інформаційно-психологічної операції з деморалізації ворога. Але його також поширюють звичайні користувачі в соцмережах, тисячі переглядів та поширень. Багато людей переконані, що це правда.
 
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01