ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейкова петиція щодо присвоєння штурмовій бригаді ім'я Ірини Фаріон

Соцмережами поширюють фейкову петицію, де нібито просять присвоїти ім'я Ірини Фаріон 3-й окремій штурмовій бригаді.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У соцмережах і на сайтах-сміттярках поширюють скрин петиції, в якій нібито просять президента України присвоїти ім'я Ірини Фаріон 3-й окремій штурмовій бригаді — саме тій, з якою у неї був конфлікт.

Це фейк. Такої петиції не існує.



Станом на зараз на сайті електронних петицій останнє звернення зареєстроване під номером №22/224710-еп. Тоді як номер фейкової петиції значно більший — №22/264840-еп. Ну і, крім того, її неможливо знайти ні за ключовими словами, ні за порядковим номером.

Про те, що це фейк, свідчить також той факт, що найперше ця інформація з’явилася в російськомовному сегменті інтернету. Наприклад, на таких сайтах, як “Украіна.ру”. “Правда. Молдавія”, “Усадьба Урси”, а ще раніше (у день убивства) — в російській соцмережі “Вкантактє” та російських каналах у “Telegram”.

Пізніше цей вкид підхопили також корисні ідіоти з України. Їхній довірі сприяла легітимізація фейкової інформації українським сайтом-сміттяркою “Інформаційне агентство Українські новини”.

Ірина Фаріон дійсно мала конфлікт із 3-ю окремою штурмовою бригадою. 5 листопада 2023-го в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій вона звинуватила військових, зокрема бійців "Азову", що ті спілкуються російською мовою. Докладно про це тоді розповідали журналісти Суспільного.

У відповідь екскомандир полку "Азов", майор ЗСУ, заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін записав відео, в якому наголосив, що це перша публікація російською на каналі "Жорін. Третя штурмова", та присвятив її Фаріон.

14 листопада студенти Львівської політехніки вийшли на акцію протесту з вимогою звільнити Фаріон. Університет зробив це 15 листопада, після оголошення про початок кримінального провадження проти мовознавиці.

Як зазначають експерти StopFake, мета цього фейку — "деморалізація та емоційний розкол в українському суспільстві, яке засудило цинічне вбивство та об’єдналося навколо пошуку та покарання його виконавців" small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01