ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейкове телеграм оголошення про новорічні виплати: як розпізнати подібні фейки

Різдвяний період несе не лише радість, але й також маніпуляції й фейкові оголошення, автори яких намагаються зачепити нашу увагу у святкові дні. На прикладі фейкового оголошення про новорічні виплати, ми надаємо важливі поради щодо розпізнавання та уникнення такого роду фейків.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Різдвяні свята — не лише час подарунків, а й нагода для недоброзичливців надурити вам голову. Але не завжди все зводиться до грошей, цього разу, вас хочуть використати як овечок для своєї телеграм-отари.

Фейк: “Новорічні виплати вже можуть отримати всі повнолітні жителі України у розмірі 6000 грн”: таке повідомлення розмістили в телеграм каналі “Допомога переселенцям. Гуманітарка”.

 

 

В оголошенні йдеться про те, що “це єдина разова допомога на кожного члена сім'ї за наказом президента від 04.12.2023." Щоб отримати просять просто натиснути кнопку.

Це брехня. Ніякого подібного указу, який датується 4 груднем цього року, на офіційному сайті президента України немає.

Тоді навіщо людям морочити голову? Невже знову хочуть видурити гроші? Цього разу ні. Принаймні поки що. Єдина мета — змусити перейти за посиланням. Звичайнісінька недобросовісна розкрутка чергового каналу-сміттярки.

Формула проста: чим більше підписників — тим більше рекламодавців, чим більше рекламодавців — тим більше грошей.

Якщо натиснути кнопку [отримати], вас перекине на закритий канал із промовистою назвою «Український тупик». Щоб на нього підписатися, потрібно подати запит на вступ. . .

На щастя, наразі там лише 14 підписників. Тоді як зазвичай у таких випадках їх кількість налічує сотні тисяч. Тішить і те, що авдиторія телеграмканалу “Допомога переселенцям” відреагувала на цю рекламу переважно дизлайками (94👎 проти 6👍)

 Пам’ятка

Коли пишуть, що гроші можуть отримати буквально всі та що для цього достатньо лише натиснути якусь магічну кнопку — будьте певні — це неправда.

Державні виплати ніколи не оформлюються через телеграм-канали. Зазвичай це або паперова заявка в офіційній установі, або спеціальна форма в Дії чи Єпідтримці. Сам процес може займати кілька тижнів і містить низку процедур, без виконання яких ніякі гроші ніхто вам не виплатить.

Поспіх і термінове спонукання до дій — майже напевно ознака шахрайства.

Зазвичай державну виплату надають конкретним категоріям суспільства (діти, біженці, люди з інвалідністю, сім’ї загиблих тощо). Дуже рідко трапляється, коли абсолютно кожен дорослий отримує допомогу згідно з якимось наказом президента чи прем’єра. На пам’ять спадає хіба що популістська “Юліна тисяча". А коли йдеться про 6000 гривень під час війни та економічної кризи кожному — це гарантована брехня.

Нагадаємо, що ми вже розбирали подібне фейкове телеграм оголошення про масові виплати за посиланням. Того разу йшлось про допомогу ВПО від французької організації ACTED  small logo 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01