ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейкові фото, згенеровані штучним інтелектом, та справжні людські трагедії

Сьогодні аналізуємо маніпулятивний пост з використанням згенерованих штучним інтелектом світлин. Подібні фото грають на почуттях та емоціях людей (особливо якщо стосуються якоїсь трагедії), а мета авторів може бути різною: маніпуляція громадською думкою, введення в оману, нав'язування потрібних наративів і настроїв.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Перед вами — один із найцинічніших прикладів маніпуляцій за допомогою світлин, згенерованих штучним інтелектом. Ліворуч — фейкове фото, праворуч — справжня сім'я Базилевичів, яку вбила Росія (чоловік єдиний, хто вижив).

 
 

І хоча в брехливому дописі не стверджується, що це саме ті люди, але, судячи з численних співчутливих коментарів (понад 55 тисяч!), читачі це сприйняли саме так. І воно не дивно, можна з упевненістю казати, що шахраями так і було задумано — той самий склад сім'ї, вікова категорія, стать та навіть розташування на фото.

Уже написані десятки статей про те, як розпізнати ШІ-зображення, розбирали цю тему й ми. Але, як бачимо, люди продовжують вестися на це. Крім того, нейромережі постійно навчаються і вдосконалюються, тому з часом поради втрачають актуальність.

Тому ми радимо просто не поспішати. Якщо певна світлина (сирота, забутий військовослужбовець, хвора дитина etc) на сумнівній сторінці (а сторінка з назвою "Ghulam UKAIL", погодьтеся, викликає, м'яко кажучи, сумніви), знайшла у вас емоційний відклик (це може обурення або співчуття), просто зробіть павзу та охолоньте. Якщо наступного разу ви поглянете на фейкову світлину з холодним розумом, цілком імовірно, ви й без фактчекерів усе зрозумієте. Буває, що навіть люди з критичним мисленням втрачають свій хист, коли їхні очі затьмарюють емоції.

Ну а друга наша порада — читати авторитетні джерела. Це можуть бути як офіційні повідомлення відповідних міських служб або держустанов, так і публікації в медіях, що заслужили довіру своїх читачів. Так, ми в курсі, що далеко не кожна людина здатна визначити для себе авторитетне видання, читають і сайти-сміттярки, і зливні бачки. В такому разі звертаємо вашу увагу на так званий "Білий список" медій, що стали найякіснішими.

Звісно, у вас і до таких медій можуть бути претензії. Але, по-перше, так ви принаймні знатимете, за якими критеріями їх визнали найякіснішими, а по-друге, невже фейсбук-сторінка "Ghulam UKAIL" для вас виглядає соліднішою, ніж, скажімо, Радіо Свобода, “Тексти”, Громадське радіо або “Український тиждень”? Питання риторичне.

Ну й на останок з'ясуймо, що ж це за сторінка така "Ghulam UKAIL". Це можна зробити в розділі "Інформація" ---> "Прозорість сторінки". Там ми бачимо, що її створили 20 травня 2022 року (тобто свіжа, що вже насторожує). До 5 січня минулого року вона називалася "Selalu Cinta" (з індонезійської "Завжди любити"). Основні країни/регіони проживання людей, які керують цією сторінкою (а це чотири особи), проживають в Індонезії. Щодо решти контенту, який там публікують, він так само емоційно ангажований, зустрічаються й численні інші світлини, створені штучним інтелектом.

Основна мета таких публікацій — змусити вас провзаємодіяти з ними (прокоментувати, поширити або поставити лайк), при чому не важливо як саме — обурливо чи співчутливо. Мета зловмисників може бути різною: розкрутка сторінки з шахрайською метою (виманити у вас гроші або дані для доступу до ваших облікових записів чи банківського рахунку), маніпуляція громадською думкою, введення в оману, нав'язування потрібних наративів і настроїв (страх, відчай, зневіра).

Бережіть себе і тримайте голову в холоді! small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01