ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейкові повідомлення від "військової поліції" щодо співпраці

На мобільні телефони українців надходять фейкові СМС від російських пропагандистів, які пропонують винагороду за допомогу у виявленні ухилянтів від “військової поліції”. Кіберполіція та Центр протидії дезінформації підтвердили, що це неправдива інформація. Мета таких повідомлень – посіяти паніку та дестабілізувати ситуацію в країні.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Якщо ви отримали на свій телефон повідомлення, як на скрині — в жодному разі НЕ переходьте за вказаними посиланнями та НЕ дзвоніть на вказані номери. Одразу заблокуйте адресанта.

Про що йдеться

Російські пропагандисти розсилають на мобільні телефони українців СМС, в яких ідеться про те, що “військова поліція” буцімто пропонує українцям винагороду за співпрацю у виявленні ухилянтів.

Це фейк!

Інформацію вже спростували в Кіберполіції та Центрі протидії дезінформації.

“Це брехня, якою ворог намагається залякати населення й дестабілізувати ситуацію в країні”, — заявив керівник департаменту медіаграмотности Центру протидії дезінформації Іван Сличко.

“Національна поліція України жодних подібних оповіщень не робила. В Україні не існує “військової поліції”. Такі повідомлення є елементом російської інформаційно-психологічної операції й спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні та створення напруженості серед громадян”, — пояснюють правоохоронці.

Вони також закликають не телефонувати за номерами, вказаними в цих повідомленнях, і не переходити за посиланнями від невідомих джерел.

Це не обов’язково означає, що вони фейкові — ворог може використовувати реальні номери телефонів органів державної влади, щоб втертися до вас у довіру.

У Кіберполіції також закликали українців перевіряти достовірність інформації та тверджень, "які поширюються різними каналами комунікації" small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01