ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фото-маніпуляції: ШІ та створення ілюзії патріотизму у соцмережах

На фоні українського прапора блакитноокий малюк у воєнній екіпіровці став символом патріотизму. Шкода лишень, що за цим зображенням ховається сфальсифікований контент, створений штучним інтелектом, який маніпулює емоціями та поширюється серед патріотично налаштованих аудиторій, зміцнюючи негативні настрої та поширюючи пропаганду.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

“Шкода, що це фото набере менше лайків, ніж якась гола співачка” – фото з таким сльозливим підписом набрало понад 17 тисяч вподобайок та пів тисячі поширень в одній зі спільнот у фейсбуці. На світлині зображений блакитноокий малюк у воєнній екіпіровці на фоні українського прапора.

Кількість коментарів також близька до пів тисячі. І вони одноманітні: “Дитинство України”, “Маленький наш захисник”, “Так народжуються справжні патріоти”, “Маленький воїн, дай Боже тобі міцного здоров'я”. Дехто обурюється, що дитину вдягли у воєнний однострій, але майже ніхто не сумнівається в справжності фото. А проте його було згенеровано штучним інтелектом.
 
 

На жаль, жалісливий маніпулятивний контент типу “У мене сьогодні день народження, буду вдячний всім, хто мене привітає” або “Ми захищаємо тебе, будь ласка, побажай нам удачі” продовжує збирати поширення та лайки серед патріотично налаштованих читачів. Ба більше – він вийшов на новий рівень. Якщо раніше для таких дописів обирали фото справжніх військових і вигадували їм нову біографію, то останнім часом світлини створюють за допомогою програм на кшталт Midjourney.

Окремі ознаки допомагають розпізнати, що фото з хлопчиком було згенеровано ШІ. На що потрібно звертати увагу?

1. Придивіться до деталей. Зазвичай ШІ-фото дуже схожі на реальні, але просте збільшення демонструє непропорційні деталі, нестикування ліній, зайві елементи (особливо придивляйтеся до пальців – ШІ постійно збільшує або зменшує їхню кількість) тощо. Так, колоски пшениці позаду хлопчика при збільшенні більше схожі на очерет.

2. Неприродні текстури. Зображення, згенеровані ШІ, можуть бути гіперреалістичними: надто симетричними, гладенькими, без природних текстур. Хлопчик на фото має неприродний блакитний колір очей, а кришталики каламутні без зіниць.

3. Якщо говорити про фото, які нібито зображують українських військових, то штучний інтелект не вміє передавати український піксель та шеврони батальйонів. Як видно на ШІ-картинці, однострій не вказує на приналежність до жодної армії, він нейтральний. Так само піксель – за кольором він більше схожий на російський “болотяний” камуфляж.

4. Також потрібно звертати увагу на підпис до світлини. Зазвичай він спонукає вас щось зробити, при чому в нав’язливій формі:, вподобати фото чи підписатися на спільноту, поширити допис. Нерідко використовують фрази типу “Не проходь повз – постав лайк”, “Хто не лайкне – той не має серця” або улюблений прийом усіх маніпуляторів “Ніхто не привітав із днем народження”.

5. Сумнівне фото можна перевірити за зворотним пошуком за допомогою Гуглу. У такий спосіб ми виявили, що першоджерелом світлини з хлопчиком є сайт Playground – безкоштовний онлайн-генератор зображень ШІ. Фото з дитиною знайшлося в добірці «one+tired+ukrainian+military» (один стомлений український військовий).

 

6. Ну і найпростіший спосіб – можна перевірити сумнівне фото за допомогою спеціальних порталів на кшталт isitai.com. Висновок цього сервісу – світлину з дитиною у військовій формі було згенеровано ШІ.

“Україна – це ти”

Ми промоніторили спільноти у Facebook, де публікують такий контент. Їх усі об’єднує використання показного (навіть крикливого) патріотизму та української національної символіки. Назви говорять самі за себе – “Моя Україна”, “Серце України”, “Україна – це ти” тощо. Більшість створено у 2022-2023 роках.

У цих групах ми знайшли ще низку світлин, згенерованих ШІ. Окрім нібито українських військових із проханням привітати/помолитися/поширити, за допомогою штучного інтелекту були створені також світлини прильотів. Так, 21 березня поширили фото буцімто наслідків ракетного удару по Києву. На передньому плані тієї світлини – панельна багатоповерхівка з повністю однаковими вікнами та балконами, а позаду – грибоподібна хмара після вибуху. Деякі елементи непропорційні.
 
 

Цей допис починався з емоційного заклику “Терміново!”. Повідомлялось, що “столицю та інші міста атаковано”, при чому для допису використали набір українських та англійських літер. Це спосіб залишатися невидимими для алгоритмів пошукових систем, які можуть блокувати фейкові новини.

Щоб дізнатися подробиці, читачам пропонували перейти за посиланням. Вам не радимо такого робити, ми ж перевірили куди веде лінк – на “новинний” канал у Телеграмі “Єдина Україна”, що має 30 тисяч підписників. Приєднатися до нього можна лише після “верифікації” – переходити за безкінечними посиланнями на інші групи з рекламою, як заробляти на криптовалюті, а також залишати дані на зразок “з якого ви міста” і “скільки вам років”.

Отже, з якою метою створюють і поширюють такі ШІ-світлини?

1. Це спосіб популяризувати сторінку та збільшити кількості лайків, поширень та загалом охоплення. Адміни таких спільнот маніпулюють емоціями для залучення авдиторії, бо подібні дописи із закликом привітати військового викликають у людей співчуття. Їх лайкають і поширюють патріотично налаштовані люди, але емоції в них переважають над холодним розумом.

2. Коли авдиторію зібрано, адміни можуть використовувати спільноти для шкідливої реклами, як онлайн-казино чи криптовалюта, що ми побачили на прикладі “фото прильотів”.

3. Також ці групи можуть використовуватися для поширення пропагандистських наративів: серед патріотичного контенту вряди-годи з’являтиметься інформація, яка розхитуватиме українське суспільство. Якщо люди поширюють псевдофото військових, піддавшись емоціям, то так само вони можуть поширювати чутки та іншу неперевірену інформацію. Тим більше, що за фейковими зображеннями ховаються посилання на сумнівні сайти-сміттярки, які маніпулюють громадською думкою та посилюють негативні настрої в суспільстві: від розчарування до паніки.

 
 
4. Ми виявили також групи, які працюють за такою схемою: спочатку публікують фото військового з проханням привітати його з днем народження, а після того, як цей допис зібрав певну кількість лайків і репостів, його змінювали на посилання на маніпулятивні сайти із назвами типу «Укралав». Тобто якщо людина вподобала чи поширила цей допис, то їй та її друзям у стрічці покажуть уже зовсім іншу інформацію: в переважній більшості – це російські меседжі. Бо теми публікацій на сайтах-сміттярках відповідні – мобілізація студентів, законодавчі нововведення, що перетворюють Україну “на диктаторську державу”, зневага наших військових до мешканців прифронтових територій тощо. Жодна з цих публікацій не була правдивою, але сайти-сміттярки – це не про правду, а про емоції. Вищезгадані публікації з істеричним акцентом на болі та смертях залишають депресивні враження та зневіру.

ШІ – став невід’ємним інструментом у сучасному світі, але його також навчилися використовувати для розповсюдження маніпулятивних “вкидів” та проросійських меседжів. Тому не втомлюємося нагадувати – завжди перевіряйте інформацію, особливо якщо вона викликає сильні емоції. Обходьте стороною контент, який наполегливо змушує вас щось зробити. Не діліться в соцмережах дописами, правдивість яких ви не можете перевірити, і не приєднуйтеся до сумнівних груп small logo

 
Підготувала Альона Маліченко.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01