ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фото полоненого захисника з Азовсталі: чи воно справжнє?

Соцмережами поширюється фото, де зображений український бранець у виснаженому стані під час «судового засідання» на росії, з підписом «Полонений захисник з Азовсталі». Розбираємось, чи справжнім є це фото і наскільки правдивий опис цього чоловіка.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У соцмережах поширюють фото, на яких зображений український бранець у виснаженому стані під час «судового засідання» на росії. У підписі до світлин вказано, що це «Полонений захисник з Азовсталі».

✅ Фото справжнє і на ньому справді українець, але неправдивими є дані про чоловіка. Він не обороняв Маріуполь, не був на Азовсталі і не є діючим військовим. Насправді на світлині – підтвердження іншого злочину росії.


На фото – 54-річний Олександр Жуков з Мелітополя. Його разом з чотирма іншими мелітопольцями (Андрієм Голубєвим, Ігорем Горловим, Володимиром Зуєвим, Юрієм Петровим) росіяни викрали із власних домівок ще у квітні минулого року. Спочатку чоловіків тримали «на підвалі» і катували, потім відправили у Крим, а звідти – до слідчого ізолятору «Лєфортово».

Нині у Ростові-на-Дону бранців «судять» як «терористів». Їх звинувачують у тому, що вони хотіли підірвати заміновану автівку і вбити мирне населення міста. Разом їм загрожує до 25 років позбавлення волі.

👉 Детальніше історію п’яти мелітопольців, яких російські силовики арештували після окупації українського міста, можна почитати у публікації «Новин Приазов’я» для «Радіо Свобода».


З цього матеріалу, зокрема, можна дізнатися, що Олександр Жуков був тероборонцівцем, але, за словами його доньки, вважається цивільним полоненим, оскільки на момент його викрадення і початок війни він не перебував на службі.

⚙️ За пошуком за фото у Google Images ми знайшли першоджерела світлини з Олександром Жуковим у російських виданнях. Зокрема, 18 липня 2023 року світлина з’явилася у російській версії ВВС (даємо посилання на матеріал в українській версії, щоб не піарити російські медіа).

✅ Це фото зроблено під час другого судового засідання у липні. Про долю мелітопольських бранців їхні рідні дізнались із російських ЗМІ під час першого засідання, яке відбулося 14 червня. У цей же день відбулось інше показове судилище – над 22 бійцями «Азову». Ймовірно тому фото із мелітопольцями пов’язали з фото «азовців», і почали їх називати «полоненими із Азовсталі».

Хоча фото із Олександром Жуковим з’явилося вперше у липні, його активно поширюють у соцмережах останні кілька днів. Пов’язуємо це із публікацією 29 вересня допису із цим фото у телеграм-каналі «Лачен пише», де понад 1,3 мільйона підписників.

У тому дописі блогер Ігор Лаченков назвав Олександра Жукова «Полоненим із Азовсталі». Потім цю новину підхопив телеграм-канал «ТСН Новини», у якого понад 900 тисяч підписників, і далі читачі почали репостити фото в інших соцмережах, називаючи чоловіка "захисником Маріуполя", "учасником оборони Азовсталі", в тому числі й англійською мовою для іноземної авдиторії.

🦉 Це вчергове демонструє, як українці реагують на емоції і не перевіряють інформацію. Ми підтримуємо думку, що інформацію про злочини росіян потрібно активно поширювати на весь світ. Втім так само активно адмінам телеграм-каналів потрібно перевіряти інформацію перед публікацією на широкий загал, щоб за емоціями не загубити реальні факти. А читачам у соцмережах вкотре нагадуємо, що перед тим як зробити репост – перевірте першоджерело, дізнайтеся, що про це пишуть інші медіа або офіційні джерела, не робіть репости «на емоціях». Ну і погугліть поширювану інформацію – інколи цього досить  small logo 

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01