ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фото українських дітей, згенеровані штучним інтелектом

У соцмережах активно поширюються фото дітей, згенеровані штучним інтелектом, що викликають сильні емоції у користувачів. Ці фейкові зображення використовуються з маніпулятивними цілями, переважно щоб привернути увагу користувача до певної сторінки в соцмережах/ сайт. Закликаємо бути вкрай обережними та перевіряти походження фото через різні ресурси.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Фото дітей — згенеровані штучним інтелектом. Не дозволяйте фейкоробам маніпулювати своїми емоціями!

Знову фейки, і знову з дітьми. Діти викликають сильні емоції: співчуття, обурення, страх. Деякі люди схильні довіряти інформації, пов’язаній з дітьми, оскільки вважають, що вони не можуть бути частиною маніпуляцій. Це допомагає фейкам швидше поширюватися і привертати більшу увагу.

 

 

Про що йдеться

Низка пов’язаних між собою фейсбук-сторінок активно поширюють світлини маленьких дівчаток, які в синьо-жовтих одностроях співають на сцені.

“5-річна україночка заспівала так, що весь зал аплодував стоячи 130 млн переглядів лише за 1 день — Відео виступу в коментарі ”, — йдеться в одному з таких дописів.

“3 річна україночка підкорила сцену своїм незвичним співом: Зал аплодував стоячи, всього за 1 день це відео переглянули 10 млн людей — Відео в коментарі”, — йдеться в іншому.

Сумарно їх поширили сотні користувачів, тицьнули вподобайку — десятки тисяч людей.

До цієї інформаційної кампанії причетна ціла фейсбук-мережа облікових записів-сміттярок:

  •  “Інформаційна бомба” (близько мільйона читачів);
  •  “Інфо-шок” (44 тисячі);
  •  “Патріоти України” (304 тисячі);
  •  Реальні новини (30 тисяч) та інші.

Кожна з них опублікувала у себе на сторінці світлини маленьких співачок (дивіться скрин вище). А тоді одне одного ще й прокоментували та підтримали лайками.

Спростування

Проте на фото ми бачимо не справжніх дівчаток, ці ілюстрації згенеровані штучним інтелектом.

По-перше, це можна помітити навіть неозброєним оком: за плавністю кольорів, глибиною кадру та досі навіть за вадами пальців.

По-друге, навіть програми для виявлення створеного штучним інтелектом контенту вказують на високу ймовірність того, що ці фото не справжні. Наприклад, “Hive moderation” дає 98,8% гарантії, що ці фото були згенеровані ШІ.

Кожна з цих публікацій містить у коментарях посилання на сайт-сміттярку “news myzukrainy net”. Очевидно — це одна з головних цілей — затягнути туди якнайбільше відвідувачів.

Контент сайту — низькопробні тексти з емоційними та клікбейтними заголовками. Крім того, використовують вже знайому багатьом схему заміни кириличних літер латинкою та навіть цифрами — щоб ошукати алгоритми пошукових систем (на випадок, якщо комусь спаде на думку перевірити інформацію). Значна частина публікацій запозичена з різноманітних анонімних телеграм-каналів.

Що стосується публікацій з фотографіями фейкових дівчаток, то на сайті їх уже немає. Натомість там є посилання на ютуб-канал “Сніданок з 1+1” зі справжнім виступом дівчинки:

“Маленька українка, яка підкорила мережу співом у Варшавському аеропорту. Ось це відео, яке назбирало вже десятки мільйонів переглядів! Це Амелія Анісович, яка на початку повномасштабної війни прославилася своїм співом у бомбосховищі”, — розповідають у підписі до відео, яке переглянули близько 290 тисяч людей.

У публікації про трирічну дівчинку міститься посилання на ютуб канал “Творча Студія МЯВ”. Пісню виконує Ярина Mицик, якій явно більше трьох років. До того ж відео опубліковане рік тому small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01