ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фотофейк про ураган, що затопив Діснейленд у Флориді

Низка українських видань поширила фейкову новину про затоплення Діснейленду у Флориді ураганом “Мілтон”, ілюструючи це підробленим зображенням замку Попелюшки, створеним за допомогою штучного інтелекту. Авторство фото лишається невідомим, але його поширення активно підтримують російські пропагандистські ресурси.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Низка українських видань повідомили, що ураган "Мілтон" затопив Діснейленд у Флориді. Зокрема про це написав тижневик Фокус, 24-й канал, РБК-Україна, низка регіональних видань та інші.

Новину ілюструють зображенням найупізнаванішого замку “Попелюшки” в парку розваг, звідусіль оточеного водою.

Але це фотофейк, створений за допомогою штучних нейромереж.

Фотофейк

Автора підробки встановити не вдалося. В різних джерелах згадують користувача “X” Mario Nawfal, який нібито вже видалив картинку. Хай там як, але фейку активно допомагають поширюватися російські державні сайти-сміттярки (те ж "РИА") та російські соцмережі.

Спростування

Архітектура на фотофейку геть інша. Якщо уважно придивитися до деталей справжнього замку з різних ракурсів, то відразу помітимо суттєві відмінності від того, що зображено на підробці.

За детального розгляду башт стає очевидно, що їхня форма та розташування не відповідають реальним об’єктам. Аналогічна ситуація й з ліхтарями — вони спотворені. Усі ці ознаки характерні для зображень, створених за допомогою штучного інтелекту.

Фотопорівняння (справа фейк, зліва реальна будівля)
Колеги з Newsweek звертають увагу на те, що на підробленій світлині бракує кількох веж на замку та поруч із ним. А кілька з них мають неправильну форму. Вежа з лівого боку здається похилою.

Територія за межами замку також є неточною. Наприклад, відсутня статуя Міккі Мауса з Волтом Діснеєм безпосередньо біля замку small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01