ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Журналісти в українських медіа використовують старі "ілюстративні" зображення у своїх матеріалах

В соціальних мережах і медіа новини про потужні вибухи в тимчасово окупованому Севастополі в районі мису Фіолент були супроводжені фотографією, взятою з минулого року. Прикро спостерігати, як журналісти використовують такі "ілюстративні" зображення, й таким чином виправдовують свою роботу, хоча ці фото переважно не мають нічого спільного з тими подіями, про які йдеться у матеріалі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Бліц-спростування. Соцмережи й медія новину про потужні вибухи в тимчасово окупованому Севастополі в районі мису Фіолент проілюстрували торішньою фотографією. Ох уже ці «ілюстративні» світлини, якими журналісти це виправдовують.

 


 

Чому це проблема? Усе дуже просто — ілюстративні зображення підривають надійність джерел.

Наприклад, пропагандистам, які хочуть поставити під сумнів достовірність інформації, в такому разі достатньо довести, що зображення старе і взагалі зроблене в іншому місці. Хто після цього довірятиме тексту?

У той час, як деякі ЗМІ хоча би чесно зазначають, що фото ілюстративне (що не виправдовує їх), Телевізійна служба новин відверто збрехала, написавши, що на фото ми бачимо «наслідки вибухів у Севастополі 17 вересня» 2023 року.

Цікаво, що це фото сумнівної якости журналісти не вперше використовують для ілюстрації геть інших подій. Наприклад, у грудні 2022 року його публікувало видання Главком у новині про вибухи в Херсоні.

Вони принаймні з місцем майже вгадали. На фото ми бачимо пожежу у військовому таборі росіян у селищі Антонівка біля Херсону, яка сталася у ніч на 29 серпня минулого року.

Раніше ми вже писали, як люди видавали старі фото за нові. Наприклад, поширювали знімок змореного дідуся, який притискає до себе кошеня. За його спиною — згорілий будинок і пожежники. Читачі зрозуміли, що цей дідусь — українець, який постраждав внаслідок російських ракетних обстрілів. Хоча насправді фото зняте ще в 2018 році. На світлині 87-річний турок Алі Меше.

Надсилайте нам на перевірку інформацію, у правдивості якої ви сумніваєтеся. Просто у приватні повідомлення фейсбук сторінки. Можливо саме ваша тема з'явиться в одній із наших наступних публікацій!  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01