ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Китайська секта і ШІ-картинки з весіллям військових: що їх об'єднує?

Пропонуємо нашим читачам другу частину тексту про згенеровані ШІ фото військових, які нібито одружились. Розповідаємо, як агресивна китайська секта, що вірить у “жінку-Христа”, збирає паству по Україні через брехливі ШІ-картинки. Чим це загрожує?
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Як і обіцяли, публікуємо продовження епопеї зі згенерованими ШІ портретами пар військовослужбовців, які нібито взяли шлюб. Нагадуємо, фейкомети використовують їх як приманку, щоб затягнути вас у релігійне “стійло”, де готують до “другого пришестя Христа”. При цьому брешуть, що на портретах зображені “наші мужні воїни, які моляться” і зараз перебувають “на передовій”.

Докладно про наші пригоди в цій віртуальній “церкві” читайте в попередньому матеріялі. Це важливо для розуміння того, про що йтиметься далі.

Очікувано, що багато хто з вас після нашої публікації поцікавилися — “а нашо їм усе це потрібно?” Ми з’ясували, про що далі докладно розказуємо.

Це буде доооовгий текст, тож перед тим, як читати, можете заварити собі чай і збігати за бутербродами або поп-корном.

 

 

Очевидні Мотиви ШІ-фейкарів

Зазвичай усі ці емоційні картинки, згенеровані штучним інтелектом, постять для розкрутки сторінок у соцмережах. Люди їх бачать, розчулюються, лайкають, пишуть у коментарях щирі подяки, ще й тягнуть собі на сторінку. Усе це сприяє більшому охопленню, що мов сніжний ком накручує підписників до мільйона.

А чим більше підписників — тим більше рекламодавців, а значить і грошей. Інколи ці сторінки перепродають іншим людям. І ці люди можуть мати вже цілком конкретні цілі, нерідко — політичні. Таким нехитрим способом російська пропаганда проповзає в український сегмент соцмереж.

Як виявити

Це найлегше помітити, наприклад, через різку зміну тематики сторінки. Якщо раніше на ній постили рецепти страв із кабачків або листівки з привітаннями, а сьогодні рапотом просять знайти зниклого безвісти військовослужбовця — це серйозний привід заблокувати сторінку.

До речі, щоб приховати ці сліди, власники можуть навіть перейменувати сторінку. Але, на щастя, інструменти фейсбуку дозволяють це відстежити — в розділі “Інформація” оберіть “Прозорість сторінки”.

Так ми, наприклад, з’ясували, що обліковий запис “† З Нами Бог †”, на якому так завзято постять усі ці ШІ-картинки, до 10 липня цього року називався “Бог мой, Господь Иисус Христос”. У цьому випадку тематика збереглася. Але принаймні ми бачимо, що донедавна сторінка була російськомовною (дзвіночок).

Також нагадаємо, що крім обліковки “† З Нами Бог †” до поширення ШІ-картинок військових активно доклалися сторінка “Молитвою за Мир в Україні” (67 тисяч позначок “подобається”, 78 тисяч читачів), група “Бог любить тебе” (51,3 тисячі учасників) та інші. Усі вони функціонують, як єдина мережа, мета якої — затягнути вас на колективну “молитву” у WhatsApp.

Ботопастир

Цього разу ми не стали ходити околяса і прямо попросили “богослова Андрія Лі”, який нібито проводить молитву, дати нам літературу для самостійного опрацювання. Неочікувано для нас за годину він скинув посилання на застосунок “Церква Всемогутнього Бога” (“The Church of Almighty God”).

“Ми зробили цей додаток, не потрібно платити ніякої плати, після його завантаження, нам зручно бачити слово Боже, дивитися відео, слухати музику, ви можете завантажити та використовувати”, — написав “Андрій Лі”.

Важлива ремарка: інколи відповіді “Андрія” та його компаньйонок, про одну з яких ми писали раніше, — були дерев’яні. Так, наприклад, автора цього тексту вони називали “сестрою”. Це вказує на те, що розмову за ключовими словами можливо веде бот.

Хоча інколи відповідь органічно відповідала запиту — можливо ситуативно в розмову вклинюється жива людина. На якість повідомлень також може впливати той факт, що вся література цієї “церкви” написана китайською мовою. На українську перекладають через автоперекладачі. Також її активісти розкидані по всьому світу, тому не виключений і мовний бар’єр.

Східна блискавка

Інформацію про “Церкву Всемогутнього Бога” доволі просто знайти. Є і стаття у Вікіпедії, і безліч публікацій у західних і не тільки виданнях. Це нова монотеїстична релігія, заснована в 1991 році в північно-східній провінції Китаю Хейлунцзян. Групу іноді також називають “Східною Блискавкою”, вона має зв’язки з попередніми сектами, включаючи рух 1980-х років під назвою “Крикуни”.

За неперевіреними оцінками, вона налічує від трьох до чотирьох мільйонів членів. У Китаї цей рух офіційно заборонили з 1995 року після зухвалого вбивства в McDonald's. За словами прокурорів, п'ятеро членів групи намагалися завербувати жінку, яка там працювала, попросили її номер телефону та забили її до смерті, коли вона відмовилася його надати.

Християнські опоненти та міжнародні медії схарактеризували цю групу як культ і навіть як терористичну організацію. Члени групи заперечують усі звинувачення та стверджують, що вони є жертвами релігійних переслідувань з боку китайської влади.

Переслідування дійсно були. Через це багато членів групи втекли за кордон. Особливо багато з них осіли в Іспанії. Цим пояснюється, чому в фейсбук сторінки “†З Нами Боㆻ найбільша кількість адміністраторів саме там — 16. Засновники ж “церкви” одразу після заборони своєї діяльности в Китаї виїхали до США, де отримали політичний притулок. Відтоді вони жили та керували рухом із Нью-Йорка.

У що вірять

У ході свого дослідження, вчора ми знову доєдналися до, як вони це називають, колективної молитви у WhatsApp. Цього разу вони докладно розповіли у що ж вони насправді вірять. А вірять вони у те, що Ісус Христос вдруге прийшов на землю во плоті, в тілі жінки.

Її ім’я вони не називають, але з різних джерел відомо, що йдеться про Ян Сянбінь (Yang Xiangbin). Засновник руху Чжао Вей Хань, колишній учитель фізики, який до цього був членом різних новохристиянських рухів, познайомився з нею якраз у 1991 році. Він і проголосив її “втіленням Всемогутнього бога Ісуса Христа”. Відтоді до Ян звертаються тільки в чоловічому роді.

Крім того, послідовники руху вважають, що людство живе на порозі кінця “епохи” (так завуальовано вони називають “судний день” або “кінець світу”). На доказ цього наводять численні приклади природних катаклізмів та збройних конфліктів у світі.

Зокрема тому Україн стала для них таким поживним ґрунтом, адже війна росії проти України — найбільша з часів Другої Світової війни та загрожує перерости в Третю із застосуванням ядерної зброї та фактичним знищенням мільйонів людей.

І тоді на арену вийде жінка-Христос родом із Китаю. А разом із нею будуть члени “групи переможців”, “чоловічої статі, добрі воїни христові”. І всі вони будуть зі сходу, з Китаю. Знайома ідея месіанства окремого народу. Ну і така інша мура, ви розумієте.

Приховані мотиви

Деякі знавці вважають, що через цю секту Китай просуває свої інтереси у світі. Такої думки, наприклад, дотримується релігієзнавиця Ірина Богачевська. В коментарі виданню "Телеграф" вона розповіла, що “у Китаю, безперечно, є свої інтереси в Україні”.

“росія ж також спочатку не танки послала, а завозила підручники, потім насадила своїх попів, видала Біблію своєю мовою, створила громадські організації. Мені здається це розвідувальний крок. Подивитися, чи купляться українці на такі ідеї, — вважає Філіпович.

Ми не відкидаємо її версію, проте нам вона видається малоймовірною. Адже Китай дійсно офіційно заборонив цей релігійний культ. І дійсно переслідує його послідовників. Ба більше, сама “церква” радикально критикує уряд Китаю. Називає його “великим червоним драконом” — втіленням сатани.

На нашу думку, їхні мотиви такі ж, як і в інших подібних релігійних сектах. Це — пошук влади над послідовниками, контролю над їхніми вчинками та навіть життям. І чим більше їх буде, тим могутнішими будуть лідери секти. І як вони використають свою владу над цими людьми можна тільки здогадуватися.

Ну і, крім того, не варто забувати про фінансову вигоду. Засновники можуть використовувати секту як джерело доходу, збираючи пожертви та продаючи товари та послуги своїм членам.

Крім того, у такий спосіб засновники секти можуть компенсувати особисті комплекси або психологічні травми. У власноруч створеному світі вони відчувають себе всесильними і шанованими. До слова, в анамнезі Ян Сянбінь є “психічне захворювання”.

А що стосується впливу Китаю, про який казала Філіпович, то він таки може певним чином використовувати цю секту. Проте робитиме це приховано і не узгоджуючи це з її засновниками та учасниками. Просто маніпулюватиме ними.

Як захиститися від подібних маніпуляцій

▪️ Якщо допис викликає у вас велике обурення, зупиніться, зробіть глибокий вдих і видих. Заспокойтеся. Дозвольте собі деякий час обміркувати ситуацію. Не поспішайте. Часом навіть люди, яким не бракує критичного мислення, під впливом емоцій помиляються. Емоції й холодний розум — важко сумісні.

▪️ Але навіть якщо вам вистачило клепки, щоб зрозуміти, що картинки військовослужбовців — згенеровані нейромережею, вам усе одно може кортіти написати обурення під такими дописами або втулити їм злий емоджі. Не робіть цього, жодним чином не взаємодійте.

Фейсбук не розрізняє “серденька” від лютих смайликів. Так само він не вчитується в контекст повідомлень. Усі вони для нього ознака того, що допис людям цікавий, а значить його слід запропонувати ще більшій кількості людей.

Натомість ви можете просто поскаржитися на сторінку або конкретний допис, вказавши причину, яка, на вашу думку, відповідає конкретній ситуації. Одна скарга, швидше за все, каші не зварить, проте якщо їх буде багато, це може подіяти small logo

За цим покликанням можна ознайомитися з короткою аудіоверсією тексту, для тих, хто не любить довгочити.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01