ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Конспірологія про комбайни, які розпилюють пісок, аби люди повірили в глобальне потепління

Розвінчуємо конспірологію про комбайни, які розпилюють пісок, аби створити пилові бурі. Розповідаємо про походження цього фейку, також зазначаємо, що він насправді не новий і вже поширювався в різних країнах.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ні, це не Сахара. Ні, ці комбайни не розпилюють пісок, щоб створити пилову бурю.

Пам’ятаєте старі “добрі” фейки про хіміотраси? Це така собі конспірологічна теорія про таємне розпорошення певних хімічних речовин із пасажирських літаків для “глобального зниження населення планети”. Туди приплітали і коронавірус, і пневмонію і ще багато різних болячок, які нібито викликають ці речовини.


І хоча насправді розпилювали диспергуючі (розчеплюючі) речовини, що використовуються для боротьби з розливом нафти в морі, люди вірили в те, у що хотіли вірити.

Піщана буря, яку нещодавно помилково пророчили Україні, породила нову світову змову — комбайни, які розпилюють пісок, щоб люди повірили в “неіснуюче” глобальне потепління. І, мовляв, саме цей пісок ми зараз і бачимо на наших вулицях.



Таке відео 1 квітня поширила інтернет-користувачка “tamaraplaksii”, в інстаграмі його вподобали 11262 людей, а в фейсбуці ще 11290 + 17 тисяч переглядів. І це не рахуючи численних репостів.

Звісно, все можна було б списати на “першоквітневий жарт”, проте на її сторінці є й інші відео, які заперечують глобальне потепління. Наприклад, 8 січня вона опублікувала заяву такого собі професора Мельбурнського університету Яна Плаймера, мовляв, ніхто й ніколи не зміг довести, що глобальне потепління відбувається саме завдяки людській діяльності.

Хай там як, про глобальне потепління поговоримо іншим разом (якщо вам цікаво — дайте нам знати). Цього разу зосередимо увагу саме на цих “комбайнах з піском”.

Почнімо з того, що цей фейк не новий. Аналогічні відео зі схожими твердженнями поширювали на початку 2022 року в кількох країнах Європи. Зокрема, Франції, Нідерландах і Бельгії. Місцеві фактчекери сайту Knack спростували причетність комбайнів до утворення пилу.


Ось, як усе було


Того ж року, 17 березня, у Фландрії на автомобілях виявили шар сахарського піску. За даними Королівського метеорологічного інституту (RMI), це було пов'язано з нестабільною погодною ситуацією в Марокко. Внаслідок сильних вітрів пісок із Сахари понесло в бік Середземного моря. А вже звідти рознесло до Піренейського півострова, Франції та зрештою до Бенілюксу.

У відповідь на це явище в соцмережах почали спекулювати, а дехто й відверто брехати, мовляв, цей пісок штучно розвіяли. На доказ до посту прикріплювали аналогічне відео з комбайнами, з яких високо вгору струменіє густа пилюка, схожа на пісок.

Насправді це відео зняли ще в серпні 2019 року. Його взяли з бразильського YouTube-каналу Agroband, на якому розповідають про сільське господарство.

Голос за кадром каже, сміючись португальською: “Що це має означати? Машина, щоб бруднити інші машини? Зробити пил? Уявіть, як має виглядати повітряний фільтр на цих тракторах”.

Відео, які тоді та зараз циркулюють у соцмережах — обрізані. Якщо подивитися повну версію, поруч із піщаним пейзажем ми побачимо густу рослинність і навіть зелену траву. Погодьтеся, не схоже на сахарський пейзаж.



 Що ж тоді насправді ми бачимо на цих відео?

Найімовірніше це або збір врожаю на корм для тварин, або ж розпилення подрібнених остюків для збагачення ґрунту.

Вердикт: у кожному разі це НЕ пісок із Сахари. На це вказує сама місцевість. Також це відео НЕ має жодного відношення до нинішніх метеорологічних умов — хоча б тому, що цьому відео вже щонайменше 5 років small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01