ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

На блокпостах почали вручати повістки?

Маємо чергове повідомлення з серії «мені знайомий розповів», «кум барата через надійну людину дізнався від наближеного до…про…» і тому подібних. Що тут скажеш, пліткарство в нас непереможне як ЗСУ, але новина про вручення повісток на блокпостах досі живе і шириться
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

✔️ Наш аналіз свідчить на користь фейку, але «не всьо так однозначно» 🧐 Слідкуйте за руками.

📌 Першоджерело і поширення:

Почалось зі світлини в телеграм каналі Одеси і повідомлень, що нам написали, буцімто на блокпостах почали вручати повістки. Те, що фото зняте на блокпості зрозуміти неможливо, дати на виклику теж немає. Натомість є печатка, підпис, актуальна адреса та розмиті особисті дані працівника таксопарку. Судячи по руці в кадрі, повістка зрештою дісталася жінці.
 
Доки одесити ще добирали реакції, рука з повісткою дотяглася телеграм каналу “новостной агрегатор лнр днр”. З різницею у п'ять хвилин та вже з подробицями. Мовляв зупиняють громадський транспорт, якщо бачать чоловіка, то виписують повістку.
Хвилин за 10 (якщо, московський час перевести на нормальний) повідомлення дублює ще один сумнівний ресурс с геббельсівським нахилом.
 
 
За годину до одеських блокпостів приєднують і миколаївські. Повідомлення про буцімто вручення повісток публікує телеграм канал Типовий Миколаїв, якому теж “пишуть” (хоч би не з попередніх пабліків😅). Цього разу фото вже інше: з датою, але з купою порожніх граф, відведених під особисті дані.
 
Далі світлини пішли на форуми і рівень загальнодержавного... телеграм каналу Новості Украини. Сайт "Судово-юридичної газети" до одесько-миколаївського переказу додав ще й масове вручення повісток на...заході України.
 
Пошук за фото видав тільки ретвіти серед шанувальників путінізму, пошук у Google з моменту оголошення мобілізації не видав жодної світлини, яка б могла підтвердити це чи подібні повідомлення.
З огляду на те, що українські військомати («територіальні центри комплектування та соціальної підтримки») наввипередки рапортують про шалені черги, чоловіки жаліються, що їх не викликають, а питання “ґде ви всє билі 8 лєт?” набуває нового сенсу, новина про повістки на блокпостах віддає вусами пєскова і привидом геббельса 👻
 
Досить обмежене коло неназваних свідків роздачі повісток вказує, що українцям у гарячих областях з обстрілами, банально прилетів також і фейк. Але як кажуть: “нє фсьо так адназначьна”.
 
✒️ Описана практика цілком можлива і законна, бо єдиного порядку вручення мобілізаційних повісток у чинному законодавстві немає.
 
Є указ президента “Про загальну мобілізацію”, за яким своєчасне оповіщення і прибуття громадян, на збірні пункти та у військові частини покладається на місцеві органи виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування.
 
Військові адміністрації і керівники центрів комплектування на місцях видають відповідні накази і тут важливо – вони можуть відрізнятися!
 
Наприклад, у наказі Миколаївського обласного центру комплектування йдеться і про призов громадян за спрощеною процедурою мобілізації, і про розшук громадян, які ухиляються, що потенційно дає можливість вручення повісток на блокпостах.
 
Одеський обласний центр комплектування, повідомляючи про заходи з мобілізації, інформує, що “законодавством не обмежено місця, де особи можуть бути сповіщені”.
 
У Рівному діє третій наказ і так далі.
 
Крім того у законі “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” прописано (частина 6 статті 22), що громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу керівників органів, у яких вони перебувають на військовому обліку.
 
Ця норма теж дозволяє вручати повістки на блокпостах, адже ви можете бути потенційним порушником законодавства.
Таким чином вручення повісток на блокпостах і не тільки на них, може бути законним. Правда, поки крім двох сумнівних світлин ми підтвердження таким повідомленням не знайшли. Нам пишуть, що можливо особи дійсно викликали підозри, бо більшість пише, що з подібним на блокпостах не зіштовхувались.
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01