ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Не дайте себе обманути: ця фотографія не про Голодомор 1932-33 років

Цей текст є критикою публікації фотографії, яка нібито зображує Голодомор 30-років минулого століття в Україні, але в реальності взагалі не стосується того трагічного періоду нашої історії. Ми доводимо, що фото насправді належить до зовсім іншого часу та місця, а також хочемо попередити про можливе зловживання подібними публікаціями з боку Росії, яка прагне заперечити факт штучного голодомору в радянській Україні.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

 
 Ця фотографія не має стосунку ні до території України, ні до періоду 1932-33 років.
 
 
 
Тексти про жахливий період Голодомору 1932-33 років - акту геноциду українського народу - досить часто супроводжують недостовірними світлинами. Під цим дописом ви бачите один із нещодавніх прикладів.
Ймовірно, люди нашвидкуруч гуглять і зберігають перші отримані фотографії (як це було в іншому випадку).
 
Елементарний пошук за зображеннями показує, що фото датується 1921 чи 1922 роком. На ньому зображена сім’я, що голодує в період Голоду в Надволжі 1921-1922. Регіон прилеглий до річки Волґа, РРФСР.
Встановити достовірно точне місто чи село не вдається, хоча на деяких ресурсах зазначається, що це Оренбурзька область.
На сайті «Радіо Свобода» опублікували це фото з підписом «Голодуюча сім'я в селі Асекеєво, що в сучасному Татарстані, 1921 рік».
В англомовній Вікіпедії це фото описують так: «Голод, місцевість Бузулук (на річці Самарі) в Оренбурзькій області (РРФСР). Цією світлиною часто зловживають (переважно без жодних підписів чи посилань на джерела) для змалювання Голодомору 1932—1933 рр. в Україні».
 
У фотоархіві Міжнародного комітету Червоного Хреста стверджують, що фотографія, мабуть, зроблена Російським Червоним Хрестом в 1922 році. Пишуть, що на ній зображена голодуюча родина в Росії, але без уточнення регіону.
І не сумнівайтеся, що на так званій росії такі неперевірені публікації використовують, аби заперечити геноцид - що Голодомор був створений штучно для цілеспрямованого винищення українців  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01