ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Правда про вірусне відео з натовпом у Буковелі

Розповідаємо, що нібито цьогорічне відео з натовпом людей на курорті Буковель насправді є фейком, і було знято ще в 2021 році.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Знову «Буковель», знову гра на емоціях, знову тисячі репостів та коментарів. Не встиг зійти нанівець шум фейку про автомобільні затори на під’їзді до курорту, як на світ з’явився новий фейк – відео зі скупченням відпочивальників на території «Буковелю». Матеріал, звичайно ж, супроводжується текстами зі згадуванням війни, ТЦК, несправедливості та мобілізації.


Що ж, докопуємось до правди і тут. Із розвінчанням минулого фейку про автомобільні затори біля курорту, можна ознайомитись за посиланням.

 Аналізуючи нашумівше відео, ми звернули увагу на декілька моментів:

Атмосфера відповідає сезону 2020/2021. Відомо, що в карантинний період на території «Буковелю» дійсно були масові скупчення людей. Порівнюючи кадри фейкового відео та фото 2021 року, можна переконатися в схожості.

Якби цьогоріч на курорті було стільки людей, як на фейковому відео, ми би бачили подібні ситуації в інших відеоматеріалах. В youtube завантажено чимало цьогорічних грудневих відео, аби переконатися у значно меншій кількості відвідувачів. Також можна скористатися Instagram та камерами спостереження на території курорту: нові фото та трансляції наживо не свідчать про величезну кількість відпочивальників.

 З’ясувати рік зйомки нам допоміг банер, що висить ліворуч від закладу «Aston». У сезон 2020/2021 він був синього кольору й з написом «Мотузковий парк» білими літерами. У 2023 році банер виглядає по-іншому – він жовтого кольору, а слова надруковані чорним кольором. На фейковому відео банер саме синього кольору з білими буквами. У коментарях ми додаємо ілюстрацію з порівняннями.

 Допомогла нам і реклама бренду «Milka». Вона присутня як на фейковому відео, так і на тих, що датуються 2021 роком. Саме в 2021 «Milka» проводила розіграш сертифікату на поїздку в «Буковель». У 2023 році реклама шоколадного бренду відсутня. Порівняння також залишаємо в коментарях.

Є підозра, що відео розповсюджується сплановано. Про це свідчать провокуючі написи, фонова музика та віддзеркалені версії. Віддзеркалення робиться задля важчого відслідковування оригіналу.

 Висновок: відео карантинного періоду 2021 року.

 Трохи наочної статистики:

У Tiktok на сторінці Ігоря Мосійчука фейкове відео зібрало 1.9 млн переглядів та 36500 вподобайок.

На Facebook-сторінці «Рух «За мову» набігло 44000 переглядів, 1000 реакцій та понад 270 коментарів.

Допис на сторінці Євгенія Прокопишина зібрав 45 тисяч переглядів, пів сотні реакцій та понад 660 поширень. Реакцію «палець вгору поставила народна депутатка Мар'яна Безугла, чим посприяла поширенню фейку серед своєї аудиторії.

 Як бачимо, відео активно поширюють та коментують, а згадані числа – вершина айсбергу. Мораль історії в тому, що інколи варто звертати увагу на заднє тло, фото та відео, адже воно може розповісти куди більше, ніж переднє, яке нерідко вводить в оману  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01