ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Правда про згвалтування молодої жінки у Варшаві: Хто ж насправді став жертвою?

У Варшаві було зґвалтовано молоду жінку. Деякі українські ЗМІ поширили новину про цю подію із заголовком, що жертвою злочину нібито стала українка. Розбираємось, чи дійсно це було так та в чому полягає правда.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

«У Варшаві на очах у перехожих жорстоко зґвалтували 20 річну українку» - злочин був, але не проти громадянки України.

У понеділок, 27 лютого, низка українських медій та телеграм-каналів опублікували неправдиву новину про зґвалтовану українку в Польщі з посиланням на видання fakt.pl.


 Насправді якщо вірити тому ж сайту fakt.pl, постраждала 25-річна громадянка Білорусі.

Спочатку ми припустили, що помилилися українськи журналісти — може неуважно прочитали текст, помилилися з перекладом чи скопіювали вже спотворений матеріал у колег. Однак про українку дійсно написали польські журналісти з fakt.pl. Допоміг нам це з’ясувати ресурс web.archive.org.

 До 19:30 у статті було написано: «Драматична подія сталася з неділі на понеділок у центрі Варшави. 20-річна українка вранці поверталася до своєї квартири».

Потім текст виправили: «Драматична подія сталася в ніч з 24 на 25 лютого в центрі Варшави. 25-річна жінка, громадянка Білорусі, вранці поверталася до своєї квартири».

Як бачимо, редактор змінив і дату події — сталася вона вже не з неділі на понеділок, а з суботи на неділю — й дані про постраждалу.

 Підтверджують цю новину й на сайті польської поліції. Щоправда, громадянство постраждалої не уточнюють.

Такі теми вкрай чутливо резонують в останній час, тому варто обережно поводитися з подібною інформацію, ретельно перевіряти її small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01