ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російські фейки про вбивства працівників ТЦК цивільними

Мережею поширюється дезінформаційна кампанія російської пропаганди щодо вбивств працівників ТЦК в Україні. Її мета очевидна — подальше розпалювання ворожнечі в українському суспільстві та спроба зриву мобілізації.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

З початку року російська пропаганда створила низку фейків про нібито вбивства працівників ТЦК цивільними в Україні. Таку дезінформаційну кампанію запустили для розпалювання ворожнечі в українському суспільстві та зриву мобілізації.

 



Ось кілька прикладів


 У середині січня в соцмережах з’явилося відео про вбивство співробітника ТЦК, яке нібито опублікувала Національна поліція.

У самій поліції заявили, що відео — підробка.



“На опублікованому фрагменті відеозапису не відображено характерних ознак, притаманних пострілу з вогнепальної зброї; написи на жилеті зображуваної особи нерозбірливі, ймовірно, написані іноземними літерами, а працівники ТЦК СП при виконанні службових обов'язків ходять в камуфльованому одязі та без світловідбивних жилетів; “водяний знак” на відео – підробка під вотермарку НПУ, та не відповідає тій, якою маркується офіційне відео”, - йшлось у коментарі поліції.

Інший приклад — фейк про вбивство нібито співробітника ТЦК у Дніпрі.


23 лютого низка місцевих медіа опублікували реліз правоохоронців, що вбитого чоловіка у військовій формі з численними травмами знайшли на третьому поверсі колишньої лікарні на вулиці Робочій у Дніпрі.

У релізі правоохоронців йшлося, що вбитий 36-річний військовослужбовець родом із Першотравенська самовільно залишив військову частину в травні 2023.
Але російські ЗМІ перекрутили інформацію, мовляв, убитий був працівником ТЦК. Публікацію завзято підхопили анонімні телеграм-канали.

Як бачите, схема створення фейку стара, як світ: пропагандисти беруть реальний інформпривід, а далі додають до нього вигадані деталі. В цьому випадку, що вбитий — працівник ТЦК. Завдяки суміші правди й брехні неуважний читач може повестися на публікацію і сприйняти її за щире золото.

Коли ж ці побрехеньки викриває сама поліція, пропагандисти або їх посіпаки кажуть, мовляв, поліція намагається приховати правду.



Ще два фейки про вбивство співробітників ТЦК стосувалися Харкова.


У першому випадку пропагандисти так само спотворили реліз прокуратури про те, що буцімто мешканець Харкова вбив працівника ТЦК за те, що той відправив його сина на фронт без медичного огляду та висновку Військової лікарняної комісії.

Насправді ж конфлікт розгорівся між двома цивільними напідпитку в селі Дубівка Харківського району. Через побутову суперечку один із чоловіків схопив ножа і завдав ним другу кілька ударів у шию.

Проте цей чоловік так само не мав жодного відношення до ТЦК.

Ще один фейк поширювали минулого тижня. Пропагандисти взяли світлину зі старого релізу прокуратури про куп’янського колаборанта. А саму історію просто вигадали.

Якщо попередні були створені для внутрішньої російської авдиторії та для українців, то цього разу “новину” підхопили навіть ті російські сайти-смітярки, що працюють на міжнародну авдиторію і не заблоковані в Україні. Наприклад, видання “EuroAsia Daily” фейки якого ми неодноразово спростовували.

За джерело інформації видавали публікацію в спільноті “На самом деле в Харькове”, яку ведуть (про)російські пропагандисти.

За допомогою таких фейків пропагандисти намагаються нав’язати українському суспільству тезу, нібито “вбивство воєнкомів в Україні стає нормою”, хоча жодного реального випадку в Україні не підтверджено small logo

Підготував Павло Новик.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01