ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російський фейк про бейджики дітям із написом "Мій тато ухилянт"

Спростовуємо фейк російської пропаганди про видачу дітям у школі Вінниці бейджиків, на яких написано "мій тато ухилянт". Проросійські соцмережі, телеграм-канали активно поширюють цю дезінформацію.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Фейк про те, що дітям у школі Вінниці видають бейджик із написом "мій тато ухилянт", щоб із них знущалися, ще три дні тому спростував військовослужбовець Єгор Чечеринда:

 "Як працює ФСБ та російські ІПСО. Цю абсолютно вигадану ворогом гидоту доморощені "борці за права чоловіків 18-60" мега-активно поширюють у соцмережах..." - написав він на своїй сторінці в фейсбуці.

І дійсно, очевидний російський вкид поширила низка псевдопатріотичних телеграм-каналів і фейсбук-сторінок із патетичними назвами та гілками калини та вишиванками на заставці. Наприклад, "Українці. Хто ми та які ми. Group" та "Ми українці за дотримання Конституційних прав і свободи людини".

Не дивуйтеся, поруч із цим фейком там можна побачити виступи відомого антивакцинатора Остапа Стахіва, якому 6 листопада 2021 року Служба безпеки України повідомила про підозру в намаганні повалити конституційний лад у державі.
В український сегмент соцмереж це російське "ІПСО" потрапило з подачі російських телеграм-каналів «Мрiя» та «Украіна, Вінница. Дніщє», а також ворожого сайту з промовистою назвою "Украіна.ру". Якщо там воно вперше з'явилося рано вранці 22 лютого, то у нас під кінець того ж дня і в наступні.

Спростували, запам'ятали, працюємо далі. Але ж ні, сьогодні на фейсбук-сторінці "Історія українського слова", яка не була помічена в поширенні російської пропаганди, знову з'являється ця картинка з бейджиком. Адміністратор Андрій Андрусяк, який її запостив, нічого не стверджує, його цікавить геть інше — латинський суфікс "-ant" у слові "ухилянт".

 



 Усе було б гаразд, звичайна мовна дискусія, але він ніде й не згадує, що сам приклад для обговорення — фейковий. Через це деякі люди розгублено запитують, чому вірити: посту чи фото, бо текст є і там, і там. Інші звинувачують сторінку в поширенні ворожих наративів, на що їм агресивно відповідають, мовляв, це ваші "власні мультики з голови".

 "Ну от цей допис, під яким я коментую, просто зразкова ІПСО. Наче про правопис, а в підсвідомості жорстокість нациків до дитини", - коментує Vadym Ursul.

 "То чому вірити: посту п.Андрусяка про суфікс чи фото??? Бо щось адабракадабра виходить" - обурюється Lubov Mahola.


 Навіть з освітньою метою цитувати фейки потрібно вкрай обережно, щоб не виникло плутанини. Люди часто читають по діагоналі, щось десь побачили краєм ока, воно вбилося в пам'ять, а потім переказують у балачці з друзями. І "пішло-поїхало".

Наприклад, ми взяли за правило ніколи не давати прямі посилання на фейкові дописи, щоб не робити їм "рейтинг". Просто скринимо та обов'язково ставимо плашку з вердиктом.

Конкретно в цьому випадку, якщо у вас виникли сумніви в достовірності інформації, поставте собі два прості запитання: в якій саме школі? Хто про це повідомив? Відсутність конкретики — найперша ознака брехні. Бо якщо її вказати, то "новину" буде легко перевірити.

Привчіть себе не довіряти анонімній інформації (хіба що про це повідомляє авторитетне видання з "білого списку" медія з посиланням щонайменше на два незалежні одне від одного джерела) small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01