ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Сайт-клон харківського видання, що публікує новини російською мовою

У регіонального видання "Слобідський край" з'явивсь сайт-клон, що буцімто є російськомовною версією оригінального сайту. Насправді ж це чергова підробка українських онлайн-медіа із зовсім іншим доменом, створена, найімовірніше, в цілях російської пропаганди, аби просувати свої наративи. Розпізнати ці клони можна за доменом, а також інколи за помилками в назві.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Головна редакторка харківського видання “Слобідський край” заявила, що невідомі створили сайт-клон, на якому публікують новини видання, перекладені російською мовою.

 «Шановні мешканці Харківської області! Шановні наші читачі! У Слобідський край з'явився сайт-клон. Ми не знаємо, з якою ціллю зроблений наш "двійник", тому звертаємо вашу увагу!!!!», - йдеться в заяві редакторки.

 Вона наголошує, що:

▪️ 1. “Єдина мова, якою ми з вами розмовляємо, — українська! Російськомовної версії у нас немає”.

▪️ 2. “Вся фінансова допомога, яку дехто з читачів нам надає, надається на рахунок ТОВ "Слобідський край", а не на картку приватної особи”.

▪️ 3. “У нас на сайті є всі наші контакти — на відміну від анонимного "двійника".

▪️ 4. «Поки що там перекладаються та копіюються наші новини. Не впевнена, що згодом не з'являться матеріали з не нашими наративами.
Будьте уважні й перевіряйте джерело інформації!”

Справжній сайт видання “Слобідський край” має домен slk.kh.ua, а сайту-клону slk.kharkov.ua.

Окрім переведених на російську мову новин “Слобідського краю”, сайт-клон публікує українськомовні новини, взяті в іншого місцевого видання “Город Х”. У цьому випадку джерело позначають у заголовку.

Що клонували раніше

Сайти-клони як в Україні, так і за кордоном нерідко використовує російська пропаганда. Раніше ми вже розповідали про підробки сайтів УНІАН та Абазрєватєль.

У квітні “Центр протидії дезінформації” писав, що в мережі поширювали фейк начебто від імені інтернет-порталу «Укрінформ» щодо розгляду законопроєкту про заборону ведення відеозйомок на кладовищах.

10 квітня “Інститут масової інформації” помітив фейковий сайт-клон видання “Українська правда”, який імітує справжню вебсторінку медія. Він містить кілька сторінок та має подібний інтерфейс і навіть логотип «УП», щоб легше ввести в оману читачів.

У вересні 2023 року Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки фіксував чергову атаку ворога на популярні ресурси України. Пропагандисти копіювали зовнішній вигляд оригінальної сторінки та просували прокремлівські наративи.

У серпні в мережі з’явилась фейкова версія українського медіа «РБК-Україна». Розпізнати її можна було, як за іншим доменом (замість «ua» — «media»), так і за помилковим написанням назви — замість «rbc» — «rbk».

 Фейкові сайти створюють регулярно. І роблять це або російські пропагандисти, або шахраї. Знайдіть через гугл оригінальний сайт потрібного для перевірки видання. Зверніть увагу на домен, на якому його розміщено. У фейкового він, швидше за все, відрізнятиметься small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01