ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Шахраї в телеграмі маскуються під французьку організацію ACTED, яка допомагає внутрішньо переміщеним українцям

В мережі натрапили на шахраїв, які використовують фейковий телеграм-чатбот, що маскується під французьку гуманітарну організацію Acted. Ця організація допомагає внутрішньо переміщеним українцям, але не має жодного відношення до цього чатботу. Ба більше вона взагалі не видає жодної допомоги через телеграм. Будьте обережні і не ведіться на цю шахрайську схему.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Знову шахраї. Читачі скаржаться на фейковий телеграм-чатбот, що маскується під французьку гуманітарну організацію Acted, яка допомагає внутрішньо переміщеним українцям. Злодії обіцяють їм виплатити 5700 гривень.

Не ведіться. Організація Acted не має до цього чатботу жодного відношення. Вона дійсно надає допомогу, але НЕ в телеграмі.

 


 

Мало того, що це фейк, до того ж циклічний. У березні цього року шахраї вже видурювали у довірливих українців гроші через аналогічну схему.

Її суть — змусити потенційну жертву назвати свій пін-код або CVV код (три цифри на звороті) від банківської картки. Буцімто для того, щоб перекинути вам гроші, а насправді ці цифри є ключиком до вашого рахунку. Ніколи й нікому їх не називайте! Навіть банківському працівникові.

Тоді в самій організації застерігали людей про неправдивий фейковий телеграм-канал, який пропонує реєстрацію на грошову допомогу:

«Acted Ukraine офіційно повідомляє, що під час роботи, взаємодії та спілкуванні з нашими працівниками, ми НІКОЛИ не запитуємо ПІН код або CVV код Вашої банківської карти.
Якщо Вас просять повідомити ці дані — це шахраї!»

Цю схему використовують також інші аферисти з іншою легендою. Тому щоб ви були озброєні на всі випадки, розкажемо, як усе відбувається.

Отож, щоб отримати омріяні 5700 грн, шахраї пропонують пару раз клікнути в телеграмі. Перше, що потрібно вказати — чи отримували раніше підтримку від такої організації. Потім обираєте вік, соціальний статус і зручний для вас банк.
Після цього переходите за зовнішнім посиланням на маленьку заявку, яку треба заповнити. Там же вас поміж іншим просять вказати…номер та CVV код вашої банківської карти.

Приїхали, це воно — суть шахрайської схеми. Усе інше — окозамилювання, щоб відволікти увагу і створити ілюзію справжности.

Щоб отримати реальну допомогу від Acted потрібно пройти тривалу реєстрацію на їхньому сайті. У заявці потрібно вказати паспортні дані, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дітей та реквізити банківської картки Ощадбанку.

Основні реквізити банку — це його назва, МФО, код ЄДРПОУ (ЗКПО), ІПН (індивідуальний податковий номер), номер розрахункового рахунку, SWIFT код (СВІФТ) і номер IBAN. Але аж ніяк НЕ пін-код або CVV.

До речі, разова виплата на людину від Acted складає 2200 гривень, а не 5700 гривень, як обіцяють шахраї  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01