ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Шахрайство

З початком повномасштабного вторгнення українці масово перераховують кошти на потреби армії та різним волонтерським організаціям. У такий скрутний для країни час активізуватися й шахраї. Так, наші читачі повідомили про сайт «Єдиного Компенсаційного Центру Повернення Невиплачених Грошових Коштів», де кожен українець нібито може отримати компенсацію ПДВ. Сума відшкодування коливається від 7 до 90 тисяч гривень.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ
З початком повномасштабного вторгнення українці масово перераховують кошти на потреби армії та різним волонтерським організаціям. У такий скрутний для країни час активізуватися й шахраї.
Так, наші читачі повідомили про сайт «Єдиного Компенсаційного Центру Повернення Невиплачених Грошових Коштів», де кожен українець нібито може отримати компенсацію ПДВ. Сума відшкодування коливається від 7 до 90 тисяч гривень.
 
Про цю шахрайську схему ми вже розповідали кілька років тому і шахраї не дуже обтяжують себе вигадуванням нової легенди. Українцям обіцяють повернути кошти за ПДВ за останні 36 місяців – лише потрібно зайти на сайт і вказати там електронну пошту та шість останніх цифр картки, якою ви найчастіше користуєтеся. А нормативним документом, який регулює такі виплати, називають «офіційне положення про виплату компенсації ПДВ». При цьому номер «положення» чи орган, який його видав не вказують.
 
Кінцевий термін отримання компенсації був 24 травня, але «ПТБН» встиг зареєструватись. Ми вказали вигадану електронну адресу із доменом mail.ru, а замість картки рендомний набір цифр – і все одно отримали повідомлення про компенсацію у розмірі 76 тисяч гривень.
Щоб отримати «віплату» (так було на сайті), нам запропонували зв’язатися з юристом. У чаті відповіла «ведуча» (вочевидь малась на увазі «провідна») юристка комітету виплат Валентина Пермякова. Ця пані підтвердила – компенсація є, але оскільки отримується вперше – потрібно заповнити анкету.
 
«Анкета» виявилась персональними конфіденційними даними: ПІБ, дата народження, стать, номер картки. За реєстрацію анкети слід сплатити невелику суму – перейти за посиланням і ввести дані картки (номер, термін дії, CVV код). І якщо це зробити – шахраї отримають доступ до картки і можуть зняти звідти всі кошти.
 
Фото «Валентини Пермякової» ми провели через пошукову систему Tineye. І виявилось – це стокове фото під назвою «Портрет бізнес-леді у білій сорочці». Воно зроблено ще у 2014 році і продається на американському фотобанку “Shutterstock”.
Стокові фото – це тематичні фотозображення, які можна купити, щоб потім використати як ілюстрацію на сайті або в рекламі. На жаль, їх полюбляють і шахраї, створюючи за допомогою таких фото профілі у соцмережах, або як у нашому випадку – профіль «ведучої юристки» в чаті.
 
Портал «Центру виплати ПДВ» з адресою вже не існує . Його даних немає у google-кеші, як і архівної версії на WaybackMachine – інтернет-архіві веб-сторінок. На офіційній (і єдиній) сторінці сайту ««Єдиного Компенсаційного Центру Повернення Невиплачених Грошових Коштів»» було вказано, що це «вповноважений підрозділ по фінансовому захисту населення». Такої організації чи установи не існує. Так само немає жодного нормативного документу, який дозволяв би виплачувати компенсацію ПДВ.
 
Нас потішили коментарі на сайті від нібито громадян, яким вже пощастило отримати відшкодування. Для початку у них у всіх питомо українські імена та прізвища: Казимир Владлєнов, Надія Афанасьева, Артем Фєдотов, Євген Парфенов… По-друге, в їхніх коментарях, як на сайті, велика кількість помилок, які вказують, що текст переклали з російської через програму-перекладач: «в соц. сітях дізналась», «перевірила і правда», «я забрав гроші мені належать», «мої всі сусіди по майданчику вже отримали» тощо.
 
Хоча сайт «виплати ПДВ» нині не працює, схоже, що робочою є схема шахраїв. Адже «Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів» впродовж останніх років «випливає» то тут, то там. Тому будьте обережні і перевіряйте інформацію, аби не потрапити на гачок шахраїв, які займаються фішингом, тобто змушують довірливих українців самостійно розкрити конфіденційні дані у сподіванні отримати виграш чи компенсацію.
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01