ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Швидке усиновлення сиріт — фейк на межі злочину!

У ворогів України немає нічого святого і брехня про готовність передавати дітей-сиріт у добрі руки, чергове тому підтвердження.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Соцмережами та месенджерами ширяться щемливі повідомлення про бідолашних діточок, яких готові віддати в добрі руки. Пишуть про сиріток, врятованих із підвалів, малечу, чиїх батьків було вбито, постять відео та світлини, які будь-кого розчулили б.

✔️ Ці пости — відверта брехня, що межує зі злочином. У коментарях, під ними можна побачити чимало охочих, які готові взяти дитинку. Розуміємо. Але хочемо щоб і кожен дописувач зрозумів — такі повідомлення розраховані на одне — зробити з вас або жертву, або злодія.

👉 Україна не роздає і не продає своїх дітей. Ані вроздріб, ані гуртом, ані прискорено, ні у Ворохті, ні у Львові чи Одесі!
👉 З дітьми у Ворохті все в порядку. Ними опікуються, і якщо виникне нагальна потреба в допомозі, про це повідомить офіційний сайт ворохтянської селищної ради 
👉 Ніхто дітей не роздає і в Одесі. Ретельно роз’яснює очільниця служби у справах дітей Одеської міської ради 
👉 Ніякої прискореної, спрощеної процедури усиновлення не існує. Це вже роз’яснюють змучені фейками посадовці Львова 
👉 Усі ці історії можуть у кращому випадку зробити вас жертвою шахраїв, у гіршому – злодієм. Торгівля людьми, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини (дитини) підпадають під дію 146 ст. Кримінального Кодексу України і караються позбавленням волі на строк від 5-12 років 

📌 Правда

  • Процедура усиновлення дитини, опіки, або патронатного виховання, не змінилась і є достатньо тривалою. Враховуючи кількість документів, відведені на їх розгляд терміни і особливості роботи органів самоврядування та державних структур, в умовах воєнного часу, ви банально не можете цього зробити.

  • Найпростішою є процедура патронату, але і вона вимагає щонайменше сім документів і проходження спеціального навчання.

  • В Україні дійсно діє спрощена процедура, але не усиновлення, опіки чи взяття під патронат.

  • Йдеться про спрощену процедуру перетину державного кордону. Дітей-сиріт дійсно можуть евакуювати за кордон, але цей порядок чітко регламентований постановою кабміну. Роз'яснення тут. Постанова тут.

  • Ба більше — уряд навпаки, посилює контроль за виїздом дітей вразливих категорій за кордон.

❗️ Наостанок. Якщо ви дійсно хочете допомагати дітям, переселенцям, біженцям, то ось офіційне посилання на спеціальний рахунок для гуманітарної допомоги потерпілим від російської навали.

🦉 Нагадуємо, в Україні йде війна, в тому числі інформаційна. Яким би жалісливим не був допис, перш ніж ділитися ним перевірте офіційні джерела. Сьогодні кожна військова адміністрація, міністерство і відомство на постійному зв’язку з громадянами. Працюють гарячі телефонні лінії, офіційні сторінки у соцмережах. Не прислужуйте ворогу, поширюйте тільки перевірену інформацію.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01