ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

"Смерть русні" на олівцях українських першокласників? Спростовуємо черговий фейк росіян

У соцмережах поширюється фейкова інформація про те, що українським першокласникам видали олівці з русофобськими написами. Розвінчуємо цю брехню в нашому матеріалі, а також вкотре наголошуємо, що російські пропагандисти часто вдаються до подібних маніпуляцій, аби розпалити ворожнечу та створити негативну картинку України.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Московитам либонь навіть сниться повсюдна русофобія.

У соцмережах поширюють неправдиву інформацію, буцімто українським першокласникам, чиї батьки воюють у лавах Збройних силах України, видали канцелярію з написами “смерть pуcнi”.
Як доказ фейкороби наводять світлину, на якій зображений олівець із таким написом.
Це фотофейк! Спростувати його доволі легко. Почнімо з найочевиднішого.
 

 

По-перше, якщо наблизити напис, можна неозброєним оком побачити, що його нанесли в комп’ютерній програмі фоторедактора.

На це вказують:
  • темніший відтінок навколо напису, ніж на тій частині олівця, яка не зазнала цифрових змін;
  • шуми або зернистість відредагованої частини зображення;
  • межі втручання можна помітити за чітким прямокутним контуром і це попри те, що він вставлений в такий самий колір;
  • напис нанесено на циліндрічну поверхню олівця, проте немає навіть натяку на його випуклість.

По-друге, традиційно для росіян, які намагаються грати в українську мову (привіт “розпові вчительке»), у написі є граматична помилка.

А саме у слові “pycнi” замість останньої літери “і” стоїть “є”. Навіть якщо припустити, що напис російською мовою, все одно має бути літера “е”.

По-третє, якщо проаналізувати канали поширення фейку, можна помітити, що найперше він з’явився саме в російському сегменті інтернету загалом та соцмереж зокрема. А вже звідти його підхопили поодинокі недолугі користувачі з України.

По-четверте, у фейковій новині не кажуть, у яких школах видавали такі олівці, хто їх виготовив і закупив. Одне слово — жодної конкретики. Водночас в Україні ні одне авторитетне видання чи офіційні органи влади не повідомляли про такі канцелярські набори.

По-п'яте, якщо перевірити фото через програму Forensically, яка виділяє яскравішим кольором елементи картинки, які могли відредагувати, на олівці можна помітити відповідні ознаки змін. Власне, це вже зробили колеги з VoxCheck, як це виглядає, дивіться у них на сайті або в коментарях під цим дописом.

До речі, це вже не вперше росіяни брешуть про русофобські написи на українських канцтоварах. У квітні минулого року вони повідомляли, буцімто одна зі львівських онлайн-крамниць торгує наборами “воскових крейд для школярів”, на яких нанесено написи: чорний - "Пакет з трупами російських солдатів", червоний - "Кров, у якій ми втопимо Крим", жовтогарячий - "Вогонь, коли ми спалимо Москву".

Спростування читайте за посиланням small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01