ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Циклічні фейки: розвінчуємо чергові міфи про поранених військових

Циклічні фейки, які повторюються з певною періодичністю, постійно обманюють українців. Прикладом цього є історія трьох поранених військових, інформація про яких постійно переробляється та поширюється в соціальних мережах. Попри неодноразові спростування, довіра до військових і волонтерів та бажання допомогти змушують людей знову і знову вестися на брехню.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Є фейки, за якими можна звіряти годинники. Вони повторюються з певною періодичністю, ми їх називаємо циклічними. І скільки б разів цю брехню не спростовували, люди вперто на неї ведуться знову і знову.

Один із таких фейків — троє поранених військових, які непритомні лежать у шпиталі: Олексій Дьомін, Віктор Глушко і Микола Мілехін. Цю дезу “По той бік новин” розбирав ще минулого року.

Що роблять фейкороби цього разу? Нічого вигадливого — перепаковують у нову обгортку та знову збирають десятки тисяч поширень від співчутливих українців.

 
 

Наприклад, у Тік-Ток профілі @totoshka20_40 відео про цих військових зібрало нечувані 226 тисяч переглядів! Звідти допис перекочував у фейсбук. Користувач “Наташа Мельник” запостив скриншот цього ж відео про “непритомних військових” у чернігівському госпіталі. Результат — 38,4 тисячі репостів!

Якщо ви читали наше торішнє спростування, то, напевно, помітили різницю — замість чернігівського госпіталя тоді був “госпіталь імені Бурленка, реанімація №56 у Києві на Госпітальній”. Решта тексту, включно з прізвищами військових, ідентична.

Спростування

Коротко нагадаємо: Ніякого госпіталя імені Бурленка ні в Києві, ні в Чернігові не існує. Натомість він є в москві, щоправда імені БурДенка. Якщо пошукати цей допис російською мовою, можна побачити, що його активно поширювали ще в січні 2023 року. І писали тоді саме про московський госпіталь.

Нам також вдалося відшукати інформацію про росіянина Алексєя Дьоміна, який дійсно лежав у московському госпіталі імені Бурденка. Ще до повномасштабного вторгнення йому збирали гроші на операцію. А вже потім він став героєм фейку.

Чому циклічні фейки працюють?

Серед тих, хто поширював цей фейк були найрізноманітніші люди. Від двірника Васі, якому про це повідомила подруга Зінка у вайбері, до, наприклад, доцента одного з харківських вузів, ексдепутата міськради. Тобто рівень освіти, очевидно, ролі не грає.

При тому, що фейк неодноразово розвінчували, і тоді, і зараз люди продовжують на нього вестися. Чому так?

▪️ По-перше: рівень довіри українців до військових і волонтерів усе ще досить високий.

▪️ По-друге, емпатичність і бажання допомогти.

Тому, коли люди читають, що хтось із них потрапив у біду, їм затьмарює розум — спочатку вони реагують на заклик, а вже потім перевіряють інформацію.

На що слід звернути увагу?

У фейковому дописі чітко вказують повні імена та прізвища військовослужбовців. Тобто їхні особи, навіть за логікою фейкоробів, встановлені. Невже ви думаєте, що в такому разі не вдалося б знайти їхніх родичів? Що замість реєстрів і документів їх шукали б через тік-токи? А саме так і виходить — люди поширюють фейк із закликом “передати по групах, чатах чи особистих контактах”.

У Збройних Силах України військовослужбовці заповнюють по кілька анкет, де вказують дані рідних.

Що стосується тік-ток обліковки @totoshka20_40, яка нібито належить українському військовому. Її створили минулого року й одразу ж почали наповнювали “хлопчачим” російськомовним контентом: шашлики, автівки, більярд. Пізніше з’явилися гештеги про Україну, а далі й україномовні дописи та відео про та з військовими.

Але при цьому один з останніх дописів — це відео російського пропагандиста Боріса Рожіна, на тлі якого українською мовою говорять про сто зниклих військових 57-ї бригади в результаті боїв біля Новотошківки.

І відразу після цього слідує фейк про непритомних військових у чернігівському госпіталі. Тобто підказка про ворожість поширювача на відстані одного скролу.

Подібна схема розповсюдження фейків притаманна російським пропагандистам. Її мета — вкорінити в українському суспільстві думку, що в Україні не допомагають військовим, які отримали поранення або потрапили до полону. Що про них забули й вони нікому не потрібні.

Не допомагайте пропагандистам своїми необдуманими поширеннями. Краще хай хтось подумає, що ви не співчутливий і черствий, ніж ми вас спіймаємо на поширення фейків small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01