ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

ТСН перепостив російський фейк про потужну бомбу, скинуту на Вовчанськ

Телеграм-канал медіа "ТСН Новини" перепостив російський фейк про нібито застосування агресором потужної бомби у Вовчанську, що на Харківщині. Це викликало обурення серед українських військових, які спростували інформацію та заявили, що подібні вкиди можуть бути частиною інформаційної війни з метою деморалізації української армії.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

“ТСН Новини” перепостили на свій телеграм-канал російський фейк про використання агресором надпотужної бомби у Вовчанську.

У дописі повідомляють, буцімто росіяни скинули потужну бомбу на Вовчанськ на Харківщині.



“Дехто з Z-воєнкорів пише, що це перше застосування вакуумної бомби ОДАБ-9000, яку називають "Кузькіним батьком" і "батьком усіх бомб" і вважають найпотужнішим неядерним боєприпасом у світі — еквівалентом 44000кг тротилу.

Однак інші заявляють, що це термобарична бомба "ОДАБ-1500", яку скинули після невдалого "м’ясного штурма" росіян”, - йдеться в тексті.



Цей допис на каналі ТСН охопив близько ста тисяч користувачів!



Інформацію про нібито застосування російськими окупаційними військами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську оперативно спростували в ОТУ “Харків”.



"Для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій, яким теоретично може бути, наприклад, стратегічний бомбардувальник Ту-160, однак переміщення таких літаків не було зафіксовано. Був використаний боєприпас меншої ваги та потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення "ефектної" картинки" — зазначив речник оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віталій Саранцев.


Він додав, що подібні повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, спрямованої на деморалізацію військовослужбовців Сил оборони України, залякування місцевого населення та дестабілізацію регіону.

Попри офіційне спростування, на каналі ТСН станом на зараз досі висить припис "Очікуємо офіційної інформації щодо автентичності цього відео".

Цей випадок — ще один аргумент на користь того, що до російських джерел інформації варто застосовувати принцип "презумпції брехні". В іншому разі українські журналісти стають інструментом російських пропагандистів small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01