ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

У соцмережах поширюють інформацію про фейкову гру для русофобів

У мережі поширюють інформацію, що Google запустив міні-гру, де треба з танку стріляти по росіянам і отримувати реальні гроші (50 гривень за одного «вбитого»). Більш того, автори стверджують, що Samsung випустила смартфон, який генерує біткоїни, доки стоїть на зарядці. Доказів існування цих застосунків не наводять
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ця інформація неправдива – серед додатків Google Play немає ігор, де б героям пропонували знищувати з танку представників конкретних національностей, тим більше за гроші. Так само немає інформації, що Samsung випускала ґаджети, які би генерували криптовалюту.

Автори посилаються на телеграм-канал «Wall Street по-українськи» як на першоджерело новини. Ми вирішили знайти інформацію про міні-гру на цьому каналі, утім серед результатів пошуку за ключовими словами її немає. Ймовірно, допис видалили через деякий час після публікації або він взагалі не існував. Ми звернулись до адміністраторів каналу «Wall Street по-українськи», чи були вони першоджерелом, утім нам ніхто не відповів, хоча повідомлення прочитали.
Новину про гру-стрілялку поширювали лише на сайтах-сміттярках та у соцмережах, зокрема у анонімних телеграм-каналах, які публікують багато іншої маніпулятивної та неперевіреної інформації. На нашу думку, цю інформацію поширили заради збільшення підписників, адже наприкінці новини радять підписатися на телеграм-канал «Wall Street по-українськи» і «заробляти, лежачи на дивані». Цей канал виник 18 травня, а фейкову новину почали поширювати 19 травня. І до речі, на каналі вже 52 тисячі читачів (хоча за останню добу приблизно 500 з них відписалися).
Дані каталогу Telegram-каналів і чатів свідчать, що найбільше підписників на каналі з’явилося саме після колаборації – коли «Wall Street по-українськи» згадували інші канали. Згадки ж одноманітні – людям пропонують підписатися на канал і дізнатися швидкі способи заробітку (прості бізнес-ідеї, банківські лазійки, легкий бізнес тощо).
На жаль, схожі фейки про «легкі гроші» миттєво розповсюджуються в інтернет-просторі. Секрету тут немає – людям хочеться вірити, що існують способи, коли з нічого можна блискавично отримати суму з багатьма нулями. Цим і користуються адміни каналів. Вони публікують емоційні клікабельні заголовки та спотворену інформацію для привернення уваги. Більша авдиторія – більше охоплення. Більше охоплення – більша вартість реклами. Тобто це швидкий заробіток, але не для читачів, а для адміністраторів таких каналів.

Тому не довіряйте анонімним телеграм-каналам і уважно ставтеся до інформацію про будь-які грошові акції з неофіційних джерел. Ну і не забувайте, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01