ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Верховна рада НЕ реєструвала і не ставила на розгляд законопроєкт про призив до армії з 16 років.

Російські пропагандисти розганяють дезінформацію про те, що буцімто в українському парламенті готуються розглянути законопроєкт про зниження призивного віку до 16 років.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ
Верховна рада НЕ реєструвала і не ставила на розгляд законопроєкт про призив до армії з 16 років. Це фейк.
🚫Російські пропагандисти розганяють дезінформацію про те, що буцімто в українському парламенті готуються розглянути законопроєкт про зниження призивного віку до 16 років. При цьому посилаються на телеграм-канал екс-депутата України Іллі Киви, підозрюваного у державній зраді.
 
«Верховна Рада України готова розглянути законопроект, який дасть змогу призивати до армії — дітей 16 років! Українці! Ви розумієте, що Зеленський не лише вас, дорослих, засудив на смерть, він і ваших дітей забрати хоче», — цитують Киву окупанти.
 
✔️Це очевидна брехня. Народні депутати НЕ реєстрували і не ставили на розгляд такий законопроєкт.
На телеграм-каналі, який пов’язують з Кивою, дійсно опублікована маячня з таким змістом. Навіть є скріншот «Постанови Верховної Ради України про внесення змін до закону про призов до армії, що забезпечують першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави».
 
Але такої постанови не існує в природі. Це звичайнісінький монтаж. При чому доволі грубий — структура документа відрізняється від загальноприйнятого — просто відкрийте перший-ліпший на сайті парламента і порівняйте з тим, який поширює Кива (див. перший коментар до цього допису).
 
У самому тексті фейкового “законопроєкту” є низка граматичних помилок, та й взагалі сам текст читається так, ніби його писав Добкін: «…а також про включення для проходження обов’язкової служби жінок не мають дітей».
 
✔️Ба більше — самого “закону про призов до армії”, до якого буцімто вносяться зміни, не існує в природі. Закон України, який регламентує призивний вік, називається «Про військовий обов'язок і військову службу».
✔️Особливо прискіпливі можуть ще спробувати знайти постанову на сайті парламента. Але у вас не вийде — якщо забити в пошук її назву, нічого схожого ви не знайдете. У розділі, де публікуються постанови такого документу також немає. Немає його і в розділі з законопроєктами.
 
Якщо подумати критично, стане зрозуміло, що така гучна новина не лишилася б поза увагою провідних ЗМІ. Натомість жодне серйозне видання не повідомляє про зміну призивного віку.
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01