ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Від жарту до фейку: як 2+2 поширив неправдиву новину про знайдені залишки динозавра неподалік Кременчука

Телеканал 2+2 відомий своїми вигадками та сенсаціями, які переважно не мають нічого спільного з реальністю. Одним з таких прикладів є історія про знайденого в Чикалівському кар’єрі брахіозавра, що виявилася першоквітневим жартом. Легенда була створена кременчуцьким виданням АVтограф, але телеканал вирішив зробити з неї справжню новину, видаливши всі натяки на жарт.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Мабуть, ніхто не здивується, якщо ми скажемо, що співробітники телеканалу 2+2 створили фейкову новину. Що поробиш, така вже в них концепція — розважати глядачів казочками. Ми ж лише хочемо показати, як саме вони це роблять, провести вас, так би мовити, в закулісся фейкарів.

А допоможе нам у цьому доктор біологічних наук Леонід Горобець, розвідку якого ми нижче наводимо.

До речі, він автор науково-освітнього проєкту “Стромата”. Радимо підписатися!

 
 

Отож усе почалося ще першого квітня 2018 року, коли кременчуцьке видання АVтограф опублікувало “сенсацію” про те, що в Чикалівському кар'єрі, що неподалік Кременчука, знайшли цілісінький скелет брахіозавра [1]. Та ще й не один, поруч лежала кладка яєць, в яких "дуже добре збереглися обриси невилуплених дитинчат ящера".

У тексті розміщено очевидні натяки про жарт. Наприклад, досліджувати кістки прибули археологи – цим самим обіграно відому помилку журналістів, які раз по раз примушують шукати динозаврів археологів, а не палеонтологів.

Або ж у жартівливій формі підіймається справжня проблема, що турбувала жителів Кременчука – побудова мосту через Дніпро. Дійсно, подейкували, що полтавська влада планувала звести новий міст далеченько від Кременчука в районі Чикалівського кар'єру (власне саме тому його було обрано за місце "сенсаційної знахідки"). Тож далі у жарті наука цілком поступається суперечці довкола грошей, не згіршій, ніж боротьба Кайдашів за грушу.

"Мене обурили плани Полтави накласти руки на наші яйця! Що це таке? Нам самим є куди витратити японські гроші!" – каже місцева активістка. Дослідження знахідки нібито мала профінансувати Японія.

Дехто з місцевих жителів повірив, дехто посміявся, а дехто… повідомив передачу "Загублений світ". Минуло кілька місяців, у редакцію АVтограф зателефонували з 2+2, щоб розпитати подробиці. Їм повідомили, що то була лише першоквітнева усмішка. Однак якщо у 2+2 хтось твердо вирішив знімати сюжет про "полтавських динозаврів", то сюжет буде.

З історії прибрали будь-які натяки на жарт і додали власної маячні. Згаданого в початковому сюжеті справжнього полтавського археолога В'ячеслав Шерстюка перетворили на якогось Шерстюкова. Суперечку про гроші довкола яєць замінили обіцянкою клонувати брахіозаврів. А вік "знахідки" зменшили із десятків мільйонів років до якихось 4 тисяч років. Так, за версією "Загубленого світу" за часів трипільців на території Полтавщини жили динозаври. Для більшої правдоподібності посадили на стільця письменника Сергія Куліду, який в камеру сказав: "Це можливо".

Так веселий жарт кременчуцьких журналістів, завдяки телекомпанії 2+2 перетворився на циклічну побрехеньку, яку раз на декілька років дістають із загашників, щоб дурити людей у живі очі. Востаннє це сталося кілька тижнів тому [2]  small logoПокликання на використані джерела:

[1] https://kremen.today/.../cherez-znajdeni-pid.../...

[2] https://2plus2.ua/.../povniy-skelet-ta-gnizdo-z-yaycyami...
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01