ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Викриття шахрайської схеми: тисячі лайків і поширень, але чи зупинило це шахраїв?

Місяць тому наше викриття шахрайської мережі, яка збирала кошти на фейкові благодійні збори, зібрало тисячі лайків і поширень. Але, попри масові скарги користувачів, більшість шахрайських обліковок залишилися активними. Кіберполіція відреагувала на наші матеріали, але лише три з восьми акаунтів були заблоковані. Шахраї продовжують створювати нові сторінки та збирати гроші на вигадані благодійні цілі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Наше викриття шахраїв зібрало тисячі лайків, його поширили майже дві тисячі людей. За що ми вам дуже вдячні. Але що сталося далі? Чи вдалося покарати злочинців?

***
Місяць тому ми викрили мережу шахрайських облікових записів, які проводили фейкові збори. Наймасовішим був “збір” для “Катерини Балюк із позивним Пташка".

Багато українців чули про справжню захисницю з Азовсталі Катерину Поліщук з аналогічним позивним. Шахраї розраховували, що це зіб’є з пантелику довірливих людей і вони охочіше перераховуватимуть гроші.

І не прогадали. Протягом кількох тижнів близько десяти сторінок активно публікували фейковий збір, тисячі людей завзято це поширювали та донатили.

Нагадуємо, що ніякої “Катерини Балюк із позивним Пташка", для якої проводили збір, НЕ існує. На світлині, яку поширювали шахраї, зображена Діана Цимбарович із Козятина, яка у 2021 році потрапила під потяг. Про неї теж писали у ЗМІ й проводили збір, проте це геть інша людина.

Наше викриття зібрало тисячі лайків, його поширили майже дві тисячі людей. За що ми вам дуже вдячні. Ми вирішили перевірити, що сталося далі та чи була користь від нашого застереження.

Зазвичай ми не публікуємо посилання на фейки, лише скринимо. Але тоді зробили виключення і закликали читачів перейти на шахрайські обліковки та поскаржитися на них. Ми сподівалися, що масові скарги допоможуть їх заблокувати.

Але сталося не так як гадалося. Багато хто з вас дійсно дослухався до нашого прохання і поскаржилися. Проте вже незабаром отримали відповідь від Facebook про те, що вони “переглянули профіль і дійшли висновку, що він не порушує Стандарти спільноти” (скрини див. у коментарях до допису).

Особливо чутливим користувачам адміністрація соцмережі запропонувала просто приховати шахрайські дописи зі своєї новинної стрічки. Тобто по суті — заплющити очі на правопорушення.

Наше викриття також помітили в Кіберполіції. У коментарі читачам, які їх тегнули, вони повідомили, що “бачать і реагують”.

За місяць після того вже ми бачимо, що лише три з восьми викритих облікових записів були заблоковані. При чому невідомо, що саме цьому сприяло. Решта п’ять досі активні й поширюють фейкові збори.

Наприклад, обліковий запис “kombat Medic у 1-й стрілецький батальйон 3-ї ОШБр” KEtti Leshkasheli”, який читають 2,7 тисяч підписників. Збір для фейкової “Пташки” після нашої публікації вони видалили. Натомість з’явився новий “на авто для ЕВАКУ” для “Перший стрілецький взвод 3-ї ОШБ”.

Цю обліковку створили цьогоріч 5 лютого. На подив, вона активно наповнюється, при чому не соромляться публікувати справжні обличчя нібито власниці профілю. Навіть з іншими людьми.

Ми намагалися з’ясувати джерело цих світлин, але гугл нічого не знаходить. Єдине, що вдалося знайти — це дуже схожу людину — модель для харківської інстаграм-крамниці одягу “theone_1_jumpsuits”. Порівняйте з цією обліковкою.

Досі активна також сторінка тої самої вигаданої персонажки “Катя Балюк” (3,6 тисячі читачів). Цю обліковку створили 21 липня минулого року. Фейковий збір для “Пташки” тут також видалили. Проте, на відміну від попереднього профілю, нових шахрайських зборів тут поки немає.

Але це й не дивно, адже цю сторінку створили найперше для того, щоб показати довірливим людям, що “Катя Балюк” насправді існує — ось же її обліковий запис. Але ні — на фото ми бачимо Kristina Lytkina із Санкт-Пєтєрбурґа.

Крім того, шахраї створили ще кілька нових сторінок, на яких знову збирають гроші для допомоги вигаданої “Катерини Балюк — “Пташки”. Наприклад, “Иосиф Иосиф (Позивний Йосип)”. Обліковий запис створений у квітні цього року, 99% усіх дописів (а їх десятки) — це збори для неіснуючої “Катерини” (див. ілюстрацію до цього допису).

Підпишіться на нашу сторінку, щоб не проґавити продовження цієї теми. Ми відслідковуватимемо її звітуватимемо вам, коли стане відома нова інформація small logo

Підготував Опанас Вирвикишка.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01