ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як російські окупанти раптом стали українськими захисниками: історія фотофейка

У соцмережах поширюють фотофейк з російськими солдатами. Їх видають за українських воїнів, які нібито сплять у снігу й змушені у таких умовах захищати нашу країну. Доводимо, що насправді ці фото були зроблені ще до російського вторгнення, й по суті є циклічним фейком. Вони поширювались на багатьох платформах раніше і були використані в дуже різних контекстах, жоден з яких не відповідає дійсності.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Українці платять найвищу ціну у війни проти росії за своє існування — здоров’ям і життям. Умови служби наших військових можуть бути різними, але на фото НЕ українські військові. Цьому знімку вже понад 10 років.

Не віримо своїм очам. Мільйон разів спростований фейк знову несеться соцмережами. І люди на нього так само масово ведуться.

У соцмережах поширюють фото нібито українських солдат, які сплять у кучугурах снігу. Усе це супроводжує вірш:

«Ти не радій, що гарно, мов у казці,
Посипав сніг лапатий із хмарин,
Бо там в окопі, у холодній касці,
Чийсь замерзає чоловік, чи син…»

Це фотофейк. На війні буває що завгодно, часом доводиться спати в снігу, але прикро, коли за українських захисників видають російських окупантів.

 


На світлині не українські військові. Ці фотографії зняли ще до російсько-української війни — щонайменше десять років тому. На них зображені тренування так званого російського спецназу на виживання.

 Авторка процитованого віршу - Юлія Посполіта Левченко. Вона дійсно проілюструвала його світлинами з російськими окупантами. Щоправда зробила вона це не зумисно, а помилилися.

"Думала, що наш (воїн, - ПТБН). Вірш написала, бо минулого року у цей день випав перший сніг. А вже потім шукала в гуглі фото за словами "воїн ЗСУ , зима, сніг" і мені натрапило на очі це фото", - пояснила нам Юлія.

Як тільки не використовували ці фотографії раніше: ними ілюстрували сльозливу українську поезію, дописи зі збором коштів на теплі речі для українських військових, патріотичні дописи грузинською мовою “про ціну миру» (сервіс tineye дозволяє  відслідкувати історію публікацій фото). І навіть новини за грудень 2014 року про те, що «бійці АТО ночують в окопах під “ковдрою” зі снігу».

Торік ці фото також поширювали в фейсбуці зі словами: «Ціна вільної України».

Усе це циклічні фейки, живучості яких можна позаздрити. Мало яка брехня, яку щороку сумлінно спростовують, продовжує жити, ніби нічого не сталося.

Просимо поширити цей допис, щоб донести правду до якнайбільшої кількости людей. А ми тим часом підготуємо універсальні поради, як виявляти таку нахабну брехню  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01