ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як телеграм канали використовують закон про іноземні мови для реклами мовних курсів

Закон про іноземні мови (зокрема про закріплення англійської як однієї з мов міжнародного спілкування) досі не набув чинності, проте це не зупиняє телеграм канали від поширення фейків про нього. Яка мета? Заробити грошей на рекламі, аби якомога більше людей приєдналась до мовних курсів, які рекламують.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Одразу в кількох регіональних телеграм-каналах одночасно з'явився допис про нібито набуття чинности в Україні закону про іноземні мови, щоб “підготувати населення до вступу в ЄС шляхом вивчення мов”.

 Це фейк. Його створили, щоб в оманливий спосіб прорекламувати мовні курси.


Щоб взяти участь у "програмі" пропонують обрати одну з бажаних мов і перейти за посиланнями.

По-перше, ніякий закон про іноземні мови в Україні не ухвалювали.

У першому читанні народні депутати підтримали законопроєкт про застосування англійської мови, але він не підтриманий в цілому, не підписаний президентом і не набув чинности.

Ба більше, він ніяк не стосується вступу України в ЄС, а закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. В цьому законопроєкті є перелік посад, кандидати на які зобов'язані володіти англійською мовою.

По-друге, в дописі є лінки, за якими нібито можна долучитися до програми вивчення мов. Якщо натиснути, вас спрямує на канал із вивчення мови. Крім того, в повідомленні вказано, що допис рекламний і ”здійснюється за підтримки сітки з каналів”.

Якщо надіслати запит на вступ, відкривається телеграм-бот, який збирає дані (наприклад, потрібно підтвердити, що ви українець/ка), а також запропонує перейти за ще одним посиланням, "щоб отримати додаткові матеріали для вивчення мови". Щоб ви не сумнівалися, за цим посиланням треба вступити в чергову нову телеграм-групу.

Таким чином, анонімні регіональні телеграм-канали за допомогою фейків заробляють на рекламі. Мета — збільшення кількости учасників в окремих групах, а також збір даних про них. З часом, такі групи можуть змінити напрям діяльности, щоб впливати на українців по-іншому  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01