ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Згенеровані ШІ картинки весіль військовослужбовців та до чого тут релігія

Штучно створені портрети військовослужбовців, які нібито взяли шлюб, збирають купу лайків та коментарів з побажаннями щастя в соцмережах. Сьогодні розповідаємо про те, як ці зображення, які вперше розмістили у себе сторінки "Бог любить тебе" та "† З Нами Бог †", насправді згенеровані штучним інтелектом, і як автори сторінок використовують релігійні теми та молитви для поширення своєї брехні серед аудиторії.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Хто стоїть за згенерованими ШІ портретами пар військовослужбовців, які нібито взяли шлюб? І до чого тут апокаліпсис та друге пришестя Христа?

Розуміємо, ці кляті ілюстрації від штучного інтелекту вже набили оскомину. Але вода камінь точить, чим більше пояснюватимемо, тим більше людей втямлять, що ними маніпулюють. До того ж цього разу схема дещо інакша. Зараз розкажемо.

Отож останнім часом сторінки “Бог любить тебе” та “† З Нами Бог †” буквально заспамили стрічку новин у фейсбуці ілюстраціями пар військовослужбовців, які взяли шлюб.

“СЬОГОДНІ МИ ОДРУЖИЛИСЯ...ПРОСИМО ВАС ПРИВІТАТИ НАС, І ПОБАЖАТИ НАМ ЩАСТЯ.”

 

 

При чому дослівний текст стоїть під світлинами різних, не схожих одне на одне, подружніх пар. І нікого це не бентежить. Дописи збирають тисячі поширень і сотні тисяч вподобайок. У коментарях взагалі пекло — численні молитви за щастя молодят і побажання кохання і миру.

Гадаємо, нашим читачам не варто пояснювати, що всі ці фотографії — згенеровані штучним інтелектом. Цих людей не існує, а коментатори надсилають свої побажання звичайним картинкам, які створив ШІ.

Водночас гадаємо, серед ваших родичів або знайомих можуть бути надто довірливі люди. Тож перешліть їм наш текст.

Для початку з’ясуємо, що це за сторінки

Обліковий запис “Бог любить тебе” створили цього року в березні. За цей час на нього підписалося 35 тисяч людей, вподобало — 28 тисяч користувачів. Модерує сторінку ціла група адміністраторів із 11 країн: Португалія (10), Нідерланди (9), Італія (6), Іспанія (6), Сербія (4), Болгарія (2), Франція (2), Білорусь (1), Хорватія (1), Греція (1), Індонезія (1), Україна (1), США (1).

▪️ Обліковий запис “† З Нами Бог †» створили 4 липня 2022 року. Відтоді на нього підписалося 37 тисяч людей, вподобало — 29 тисяч. Щоправда, спочатку він називався інакше — “Бог мой, Господь Иисус Христос”. І лише 10 липня цього року сторінка отримала чинне українськомовне ім’я. Керують сторінкою 30 людей із дев’яти країн, найбільше з Іспанії — 16. Крім того, на сторінці вказаний іспанський телефонний номер і адреса ютуб каналу “Боже слово”.

Контент обох сторінок — вирви око. Це або картинки, згенеровані штучним інтелектом, або розцяцьковані зображення молитов. Усе б, може, й нічого, але вони брешуть — стверджують, що люди на портретах — справжні. Хоча неозброєним оком видно, що це не так.

Як це працює

Під зображенням стоїть кнопка, яка спрямовує на обліковий запис у “WhatsApp”. Він належить такій собі "Анні", яка називає себе “веб-майстром”. Телефонний код номера, на який вона зареєструвала свою обліковку — сербський.

Щойно ми натиснули на кнопку, як вона запросила нас на колективну молитву “за мир в Україні”, яка мала відбутися наступного дня о 20-й годині за київським часом. Вона також розповіла, що їй 36 років, має доньку та чоловіка-українця, який “воював на фронті та дуже хоробрий”. Сама вона нібито “живе в Роттердамі з донькою, в Голландії”.

У домовлений час ми дійсно отримали виклик. Перші хвилин 10 дзвінка лунала якась релігійна мелодія. Згодом у неї вклинився чоловічий голос, який представився “Андрієм Лі, доктором богослов’я”. Крім нас до дзвінка доєдналося ще з десяток людей. У когось із них на задньому тлі гавкав собака, хазяїн її заспокоював українською мовою.

Андрій дійсно помолився за мир в Україні та всьому світі, а далі багато говорив про Бога. Якщо коротко, суть його “проповіді” зводилася до того, що світ стоїть на порозі “великої скорботи”, а тому потрібно готуватися до пришестя Господа в “останні дні”.

Уже після дзвінка Андрій пришле нам у приватні повідомлення історію про себе:

“Я народився в православній родині на Тайвані. Мій батько і дідусь були священниками. Вони багато чому мене навчили. З раннього дитинства батьки робили все можливе, щоб дати мені православну освіту, і я з ранніх років вирішив, що виросту і буду служити Богу. Коли мені виповнилося 20 років, Бог влаштував так, що я вступив до Української православної богословської семінарії, і через три роки після успішного закінчення семінарії я почав проповідувати слово Боже”.

Крім того, він та Анна протягом дня багато надсилатимуть нам, як вони це називають, “подарунків”: зображення квітів, сердечок, а також “листівок із Божим благословенням”. Замість справжніх облич в обох на аватарках стоять ШІ-картинки. На відміну від Анни, реєстраційний номер Андрія — іспанський.

Брехня

В Україні свобода віросповідання. Кожен вірить (або ні) в кого і як забажає. Хоч у “Летюче Локшинне Чудовисько”. Проте коли хтось намагається затягнути у свою віру через брехню, на нашу думку — це дуже не ок.

А саме так і сталося, коли Анна та Андрій Лі опублікували на своїх сторінках “Бог любить тебе” та “† З Нами Бог †” фейкові портрети військовослужбовців і попросили привітати їх та побажати їм щастя.

“Щоб дізнатися більше, залиште повідомлення та поставте прапорець. Нехай Бог благословить вас і вашу родину, Aмінь!” — йдеться в кінці допису. Всім, хто це зробив, вони надіслали запрошення на ту саму WhatsApp-обліковку.

У приватній розмові, ми запитали Анну, що то за пара військовослужбовців на фотографії, яку вони опублікували на своїх сторінках у фейсбуці (питали про ту, на якій жінка у віночку). Спочатку вона спробувала відбутися загальною фразою “Господи Ісусе, Боже”, проте коли ми запитали ще раз, вона відповіла, що “це наші мужні воїни, які моляться”. На уточнення, чи будуть вони на молитві, вона сказала, що “вони на передовій”.

Оскільки на світлині ми бачимо згенеровані штучним інтелектом портрети людей, яких насправді не існує, можемо сміливо стверджувати, що людина, яка називає себе Анною, — бреше.

Ми також поцікавилися, яку саме церкву вона представляє. Анна відповіла, що вони — Українська Православна Церква. Коли ми уточнили чи не Православна Церква України, бо “це різне”, у відповідь вона чомусь написала “Слава Україні!”

Але ми не здалися і через деякий час запитали її про це знову. Цього разу вона відповіла, що вона - “Церква Київська, Україна”.

На цьому ми закінчили розмову. Проте навіть опівночі нас продовжували засипали повідомленнями, картинками та дзвінками. Після публікації цього тексту ми заблокуємо їхні обліковки.

 Але ви не перемикайтеся! Це ще не кінець історії. Підпишіться на нашу сторінку, щоб не проґавити продовження. Вже незабаром! small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01