ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Знайдені 652 мільйони готівкою? Фейк про працівника ТЦК

У соцмережах поширюється неправдива інформація про знайдені 652 мільйони гривень готівкою під час обшуку у працівника Львівського ТЦК.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У соцмережах поширюють неправдиву інформацію, буцімто під час обшуку в одного з працівників Львівського ТЦК та СП* правоохоронці знайшли готівку на суму 652 мільйони гривень. Текст ілюструють світлиною з купою грошей та логотипом Державного бюро розслідувань (ДБР).

Це фейк.

 
 

Недостовірну інформацію, ймовірно, спочатку вкинули на малопомітний обліковий запис “MAX engineering Fella”, який заледве має 500 читачів. Тому й не дивно, що й сам фейк охопив лише близько 30 користувачів.

Але вже наступного дня його підхопив такий собі “Пророк Антихриста - 4”, якого читають понад три тисячі людей. Результат — фейк охопив понад 100 тисяч людей і зібрав 1,8 тисячі лайків та майже 400 репостів.
 
Спростування
 
Другий обліковий запис створили у серпні минулого року. В шапці профілю вказано, що попередні три обліковки були забанені. Якщо проаналізувати наповнення цієї сторінки, можна побачити, що критики дій ТЦК та влади є основною темою дописів. Частина з них має ознаки маніпуляцій та фейків.
 
Щодо 652 мільйони гривень
 
В оригінальному дописі на офіційній сторінці ДБР вказано, що його працівники у співпраці зі Службою Безпеки України викрили командира батальйону однієї з військових частин, який брав гроші з підлеглих військовослужбовців за можливість служити на Закарпатті.
Правоохоронці задокументували конкретний випадок, коли він взяв у одного з підлеглих $1300 за включення його до списку “тиловиків”. За оперативними даними, спільник командира отримав 300 тисяч гривень на власні банківські рахунки, а також близько $30 000 готівкою.

Тобто в дописі НЕ йдеться ні про працівника ТЦК, ні про 652 мільйонів гривень готівкою.

В Україні дійсно викривають факти корупції з боку окремих працівників ТЦК. Також є факти перевищення службових повноважень його працівниками. Але при цьому російські пропагандисти роздувають проблему до неймовірних масштабів, медійно підсилюють негатив до цього органу за допомогою таких от фейків і маніпуляцій у мережі.

Наприклад, раніше “По той бік новин” писали про те, що з початку року російська пропаганда створила низку фейків про нібито вбивства працівників ТЦК цивільними в Україні small logo

Підготував Павло Новик.

* Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки
 
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01