ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фактчек: кого і за що побив двірник мітлою?

У соцмережах активно поширюють відео, на якому можна побачити, як двірник завдає ударів мітлою: спочатку чоловікові, а потім і жінці. У підписі стверджують, буцімто пара вирішила обклеїти стовпи в київських дворах проросійськими листівками. От двірник і покарав їх. Але ця версія бездоказова. Є й інші
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У соцмережах активно поширюють відео, на якому можна побачити, як двірник завдає ударів мітлою: спочатку чоловікові, а потім і жінці. У підписі стверджують, буцімто пара вирішила обклеїти стовпи в київських дворах проросійськими листівками. От двірник і покарав їх.
 
👉«Сподіваюсь в СБУ теж дав інформацію…», — пише один із поширювачів Ігор.
 
Щоправда жодних доказів цьому він не наводить. Навпаки — на всі закиди просить довести, що це неправда. Але це так не працює. Екстраординарні твердження вимагають екстраординарних доказів. Можливо цей випадок і не дотягує до цієї категорії, але суть ви розумієте.
 
За словами Ігоря, відео він взяв із Telegram-канала «Репортер Украина». Ми прогортали кілька десятків останніх дописів, але так його там і не знайшли. Натомість у мережі повно публікацій з цим самим відео, але з іншою версією події. Стверджують, мовляв, причиною конфлікту стало те, що безхатьки (та сама пара) кривдили дворових собак. От двірник їх і покарав.
З українських видань про це написало РБК-Україна (яке ми раніше вже ловили на поширенні фейків https://bit.ly/3ci2cSr). За джерело інформації у них слугує…телеграм-канал «Київський двіж».
 
Відео туди запостила Інга Лук’яненко. Ми написали їй, але відповідь так і не отримали. Тому просто зазначимо, що ця версія виглядає найправдивішою — хоч самої причини конфлікту на відео не показано, натомість принаймні видно собак.
 
Це відео охоче поширюють на проросійських сторінках і телеграм-каналах. Очевидно для того, щоб показати, який хаос і безлад відбувається в Україні.
 
Легенди окупантів найрізноманітніші. Наприклад, на каналі «Лента дна» розповідають, буцімто (наводимо дослівно, бо це практично неможливо перекласти українською без втрати всього «колориту»:
 
«Дворнік жьостко отхлєстал вєніком намусорівшіх хамов. Только посмотрітє, как містєр «Боєвая метьолка» із Одєсси отколошматіл нєвєж. Качєствєнниє боі бєз правіл».
 
У коментарях до одного з таких дописів взагалі стверджують, що людей побили за…російськомовність.
 
❗️Вердикт. Ми не знаємо причини конфлікту. Так само ми не впевнені, де він відбувається і хто люди, яких ми бачимо на відео. Ті, хто його поширює, не наводять жодних підтверджень своїй версії подій.
 
🦉Укотре вас закликаємо, якщо ви не впевнені в правдивості інформації, не поширюйте її. Сподіваємося, після нашої публікації знайдуться очевидці події і розкажуть нам всю правду. Горщику, вари!
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01