ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: 609 мільйонів гривень на новорічні ялинки

Соцмережами шириться фейк, нібито уряд України планує виділити 609 мільйонів гривень на новорічні ялинки в усіх містах.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

 
У соцмережах поширюють інформацію, буцімто з бюджету України на новорічні ялинки у всіх містах хочуть витратити 609 мільйонів гривень. «Це 30 000 дронів для ЗСУ! Як би вони зараз нам допомогли б, ви навіть не уявляєте», — йдеться в таких публікаціях.
 
 
 
Це брехня. Ніякої інформації про виділення 609 мільйонів гривень із бюджету на ялинки немає, її вигадали. Такі гроші не виділяли на новорічні ялинки ні до повномасштабної війни, ні зараз.
Цей фейк ще 20 листопада спростували в Центрі стратегічних комунікацій. Проте спільноті в фейсбуці «ХХХ» це не завадило вже наступного дня знову поширити вигадану новину. У підсумку — 264 поширення!
 
UPD: згадана спільнота вибачилася та опублікувала на своїй сторінці спростування, тому, щоб не псувати їм майбутнє, ми приховали їхню назву.
Сподіватися на те, що публікацію видалять, не доводиться. У коментарях їм уже зауважили, що це неправда, проте адміністрація сторінки на це не зважає. Охоплення фейкового допису зростає з кожною хвилиною. Тобто вони свідомо дезінформують своїх читачів.
Реакція більшости коментаторів очікувана — розпач і прокляття на адресу влади. Саме те, чого добивалися автори фейку.
За даними «Чесно», у 2022 році 16 міст, які відповіли на запит представників руху, сумарно виділили на ялинки та декорації 191 тисячу гривень. Наприклад, у Луцьку витратили на оформлення декорацій 17 тисяч, а у Львові ялинку встановили за рахунок місцевого підприємства.
Головну ялинку країни як минулого року, так і цьогоріч встановлять на Софійській площі в Києві коштом меценатів  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01