ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: поховання за звичаями Української православної церкви більше не визнають

З ніг на голову. Російські пропагандисти активно поширюють фейк, мовляв, у Миколаєві на цвинтарі з’явилися оголошення, в яких йдеться про те, що поховання за звичаями Української православної церкви більше не визнають. А витрати, пов'язані із перепохованням за новими вимогами церкви, зобов'язані взяти на себе родичі померлого
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Православна церква України визнає обряди в Українській православній церкві московського патріархату, тоді як остання заперечує таїнства першої.

З ніг на голову. Російські пропагандисти активно поширюють фейк, мовляв, у Миколаєві на цвинтарі з’явилися оголошення, в яких йдеться про те, що поховання за звичаями Української православної церкви більше не визнають. А витрати, пов'язані із перепохованням за новими вимогами церкви, зобов'язані взяти на себе родичі померлого.

Контекст: очевидно, що під Українською православною церквою мають на увазі московський патріархат. А нові “вимоги” — це вже від Православної церкви України, яка 6 січня 2019 року з рук патріарха Варфоломія отримала томос про автокефалію.

Інформація про перепоховання — це беззаперечна брехня з низки причин.

Такі фейки поширюють переважно в російських пропагандистських телеграм-каналах. У кращому разі за джерело слугують зображення, отримані буцімто від читачів. Але навіть у такому випадку їх ніхто не перевіряє на достовірність — “вірять” на слово. У гіршому — розповідають, як аксіому.

Під час аналізу фото та відео з місця, де нібито розклеїли такі оголошення, ми не виявили ознак монтажу або фотошопу. Тобто хтось дійсно не полінувався роздрукувати такий папірець, сходити і приклеїти його до паркану на цвинтарі — щоб потім сфотографувати як «доказ» (ймовірно на замовлення (про)російських пропагандистів).

Таку фальсифікацію провернути не так вже й складно. Цвинтар на відео найбільше схожий на миколаївську Мішковку. Він розташований за містом, церкви на території взагалі немає, як і нагляду за територією. Тому несанкціоновано вивісити й сфоткати щось подібне — взагалі не проблема.



Насправді ситуація геть протилежна. Православна церква України якраз визнає обряди Української православної церкви московського патріархату (читай — російської православної церкви), тоді як Українська православна церква московського патріархату заперечує таїнства першої.

Речник Православної церква України архиєпископ Євстратій Зоря ще в 2020 році повідомляв, що практика «перехрещування» суперечить євангельському вченню, православному богослів’ю, канонічному праву та практиці як давньої Церкви, так і нового часу https://bit.ly/41cpyNS

Водночас митрополит російської церкви, зокрема, рекомендує перехрещувати тих людей, які «не були хрещені в Православній Церкві до того, як вступили у зазначені розкольниці спільноти».

До “розкольницьких спільнот” РПЦ зараховує ПЦУ, УАПЦ, УПЦ КП (нині просто ПЦУ), а також "різновидності так званої “істинно православної Церкви». Щодо католиків та протестантів укладачі списку не видали жодного розпорядження.

У відповідь на це речник ПЦУ архиєпископ Євстратій (Зоря) назвав "практику подвійного уділення Таїнства Хрещення" такою, що суперечить євангельському вченню та православному богослів’ю.

«Свого часу в МП не раз намагалися підвести «канонічно-богословську» базу під існуючу практику «перехрещувань», яка КАТЕГОРИЧНО СУПЕРЕЧИТЬ євангельському вченню, православному богослів’ю, канонічному праву, практиці як давньої Церкви, так і нового часу», - розповів Зоря.

Нагадаємо, на початку квітня на Буковині УПЦ МП не пускала до церкви вірян відспівати загиблого воїна. При чому це не поодинокий випадок, а систематична практика.

Якщо ви бачите сумнівну інформацію - присилайте нам її на перевірку. Цей допис створено саме на прохання нашого читача. За поширення й лайки Сова цьомає вас у клювики small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01