ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: роман-антиутопія "1984" Джорджа Орвелла описує сучасний Захід

Речниця російського міністерства закордонних справ Марія Захарова переконана, що роман-антиутопія "1984" англійського письменника Джорджа Орвелла описує не путінську Росію, а сучасний Захід.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Захарова каже неправду. Попри те, що Орвел деякий час симпатизував соціалістичним ідеям, він усвідомлював, що в росії він мав вироджену форму. У своїх текстах він висміює саме совєцький устрій, а не західний лібералізм.
 
🚫 Речниця російського міністерства закордонних справ Марія Захарова переконана, що роман-антиутопія "1984" англійського письменника Джорджа Орвелла описує не путінську Росію, а сучасний Захід.
 
«Багато років ми вважали, що Орвелл описав тоталітаризм. Це один із глобальних фейків. Орвелл писав про кінець лібералізму», — каже Захарова.
 
✔️Її твердження брехливе. Ми це бачимо на прикладі іншого роману пистьменника — «Ферма тварин», де чітко прослідковуються його світогляд. Попри те, що Орвелл був прихильний до соціалістичних ідей, він усвідомлював, що в Совєцькому союзі і росії зокрема соціалізм мав вироджену форму.
 
Ось, що він написав у передмові до українського видання "Ферми тварин", яке виявилося першим:
 
«Ніщо так не призвело до перекручення поняття соціалізму, як погляд, що Росія — соціалістична країна, і що кожний вчинок володарів Росії заслуговує вибачення, коли не наслідування».
 
Ба більше — деякі дослідники вважають, що один з героїв "Колгоспу тварин" фермер Джонс не випадково має таке ж прізвище, що і британський журналіст Ґарет Джонс, який особисто здобув свідчення про Голодомор 30-х років в Україні, відверто писав про сталінські репресії у Совєцькому Союзі і загинув за незвичайних обставин далеко від рідного Вельсу.
 
У передмові сам Орвел не згадує колегу-журналіста, але він, очевидно, читав його репортажі і наголосив: "...щоб люди на заході Европи побачили совєтський режим таким, яким він є... Назагал робітники та інтеліґенти у країні такій як Англія не розуміють, що СССР сьогодні зовсім інший як у 1917 році частково тому, що не хочуть цього зрозуміти (себто тому, що хочуть вірити, що насправді соціялістична країна десь таки існує) ...".
 
✍️UPD: Кілька днів тому у Білорусі зняли з продажу всі версії книги Орвелла «1984». Погодьтеся, аби цей роман дійсно критикував сучасний захід, така заборона виглядала б щонайменше дивною - з огляду на те, що диктатор Лукашенко, сувереном якого є Путін, голосніше за всіх критикує західні країни.
 
🦉Докладно ознайомитися з біографією Джорджа Орвела можна в подкасті Акустика Тіней.
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01