ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: українські діти більше не вивчатимуть математику чи фізику

У соцмережах поширюють інформацію, буцімто в міністерстві освіти України надумали скасувати вивчення зайвих предметів, серед іншого математики чи фізики. Це брехня та маніпуляція
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Міністр освіти Оксен Лісовий дійсно запропонував українцям обговорити кількість предметів, які вивчають у школі. Але про скасування математики чи фізики він навіть не згадує.

«У 7-9 класі діти наразі мають близько 20 предметів. Таку кількість складно засвоїти і без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук», — пише Оксен.

Він пояснює, що фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізовані навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашнє опрацювання, в якій формі відбувається навчання.

Обговорення вийшло доволі бурхливим — близько 2100 коментарів, понад 4000 вподобайок, сотні поширень. 

Основні осередки рознесення фейку — це два сайти-сміттярки: kyiv.ukrainianwall та Osvita-info з посиланням на перший. Уже звідти його підхопили різноманітні фейсбук-спільноти та їхні учасники. На обох сайтах текст ідентичний — це вказує на спланований інформаційний вкид.

У самому тілі статті, автори самі собі суперечать, оскільки визнають, що «наразі невідомо, чи будуть скорочувати фізику з математикою». Тобто вони свідомо створили клікбейтний заголовок напевно із розрахунком, що заінтриговані люди перейдуть за посиланням. Інша ймовірна мета — пересварити їх між собою та/або викликати народне невдоволення діями влади.

В одному з випусків програми «Сніданок з 1+1» міністра запитали чи не варто повернути в школи військову підготовку. Оксен Лісовий погодився, що «зараз можна відроджувати ці рішення з огляду на нові цілі, нову роль України». Але з іншого боку, на його думку, «кількість предметів у школі має бути раціональна і повинна бути не збільшена, а зменшена, тому треба обрати золоту середину».

Його також запитали, чи розглядається питання скасування обов’язкового ЗНО з математики, «оскільки це специфічний предмет і не всім потрібен для вступу». Міністр наголосив, що математика і українська мова є обов’язковими small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01